De Gift Method: Een integrale manier om zorgmedewerkers aan je organisatie te binden

Non Profit & Not for Profit, Talentmanagement / 13 December 2019

Goed werkgeverschap, meer inspraak van professionals op de werkvloer, opleidingsmogelijkheden, digitalisering, waardering en een bottom-up approach: Het is een greep uit de oplossingen die zorginstellingen zelf aandragen voor het personeelstekort in de zorg. Om deze oplossingen in de praktijk te brengen en je zorgmedewerkers aan je organisatie te binden, is een talentmanagementstrategie van belang. Het INVK ontwikkelde daarvoor de Gift Method. Daarmee kun je zo´n strategie op een integrale manier binnen je zorgorganisatie implementeren. Op 4 februari 2020 leren we je tijdens het Landelijk Kennisteam Management Zorg hoe je deze methode succesvol in je organisatie implementeert.

Talentmanagement in de zorg

Talentmanagement gaat over de inzet van HR-processen door organisaties om talent aan te trekken, vast te houden en te ontwikkelen om daarmee een positieve bijdrage aan de doelstellingen van een organisatie te leveren. Daarbij dienen de processen met elkaar geïntegreerd ingezet te worden, waardoor het effect van alle talentmanagementactiviteiten bij elkaar groter zal zijn dan wanneer de activiteiten los van elkaar ingezet zouden worden. Een talentmanagementstrategie is onder andere noodzakelijk om waarde te creëren voor patiënten en cliënten, kwaliteit van zorg te kunnen bieden, medewerkers aan je organisatie te binden, de juiste vaardigheden in huis te halen en kosten te besparen.

De Gift Method

Aan de hand van de Gift Method implementeer je talentmanagement op een integrale manier binnen je zorginstelling. De methode is erop gericht sterke competenties van je medewerkers te ontwikkelen in plaats van competentiegaten te dichten. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de kracht van zelfsturing. Redenen om binnen je zorginstelling met de Gift Method aan de slag te gaan zijn:

  • Met de Gift Method werk je aan de competenties van je zorgmedewerkers met behulp van zelfsturing. Zij staan zelf aan het roer van hun ontwikkeling en worden gestimuleerd elkaar daarbij te helpen.
  • De Gift Method is een talentmanagementmethode die focust op het ontwikkelen van de sterke competenties van je huidige zorgprofessionals. Met de methode creëer je niet alleen een fijne leeromgeving waarin je medewerkers aan hun competenties werken. Je vergroot ook hun gevoel van waardering.
  • Het management neemt ook deel aan de zogeheten ‘Gift Sessions’, waar in de methode mee wordt gewerkt. Dit versterkt de verbinding tussen het management van je organisatie en medewerkers op de werkvloer.
  • De methode is een uitstekende manier om ook aan de persoonsvorming van je personeel te werken of bijvoorbeeld juist digitale vaardigheden te ontwikkelen.
  • De Gift Method geeft duidelijkheid over welke competenties door welke medewerkers ontwikkeld kunnen worden. Vervolgens bepalen de zorgprofessionals zelf met elkaar wat de beste manier is om dit te doen. Dit geeft een gevoel van autonomie en geeft medewerkers ook de kans om te beslissen in hun ontwikkeling te investeren door bijvoorbeeld kennis uit te wisselen met andere organisaties, zoals onderwijsinstellingen, zorgorganisaties, overheidsinstanties en bedrijven.
  • Met de Gift Method kun je het werkplezier van je medewerkers vergroten door te focussen op waar zij goed in zijn. Je draagt bij aan goed werkgeverschap en zorgt ervoor dat mensen zich aan je organisatie willen binden.

Kom naar het Landelijk Kennisteam Management Zorg

Wil je precies weten wat deze methode voor jouw zorginstelling kan betekenen? Op 4 februari 2020 leren we je tijdens het Landelijk Kennisteam Management Zorg hoe je deze methode succesvol in je organisatie implementeert. Meer over: Het Landelijk Kennisteam Management Zorg

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Management Zorg

Het Landelijk Kennisteam Management Zorg bestaat uit directeuren, managers, afdelingshoofden en leidinggevenden uit de zorg. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis en expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen zorgmanagement en helpt elkaar vooruit tijdens jullie eigen management trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >