Een succesvol team van leraren op jouw basisschool

Onderwijs, Succesvolle Teams / 17 April 2021

Als directeur van een basisschool geef je leiding aan een groot aantal medewerkers. Medewerkers met verschillende belangen binnen de school, die allemaal hun eigen visie hebben op lesgeven en het functioneren van de school. Als directeur is het jouw taak om deze verschillende visies te verenigen en te zorgen voor een teamgevoel. Hoe je dit precies kunt doen? Bij het INVK vertellen wij je er graag meer over!

Het creëren en behouden van een succesvol team

Het functioneren van de school valt of staat met het team van leraren. Wanneer deze succesvol en tevreden zijn, volgen de goede resultaten voor de school meestal vanzelf. Wat verstaan we precies onder succesvol? Een team is volgens ons succesvol wanneer de leden van het team gemotiveerd zijn, plezier hebben in hun werk, elkaar helpen en er vertrouwen en eerlijkheid is binnen het team. Je kunt hier als directeur een grote rol in spelen.

Zo is het belangrijk dat de teamleden een soortgelijke visie hebben en een gezamenlijk doel nastreven. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om eerst jouw doel duidelijk aan iedereen te communiceren. Door dit op de juiste manier te doen en de medewerkers mee te laten denken over bepaalde doelstellingen, creëer je saamhorigheid en vertrouwen. Wees hierin transparant: hierdoor weet iedereen wat er van hen wordt verwacht en is er weinig ruimte voor misverstanden of onduidelijkheden.

Daarnaast kun je natuurlijk ook investeren in de persoonlijke en professionele groei van de teamleden. Dit kan door middel van workshops of teambuilding uitjes maar ook door iedereen persoonlijke aandacht te geven en hen te vragen naar hun doelen en verwachtingen. Door goed en duidelijk te communiceren kun je een eerlijke en vertrouwde band creëren binnen het team en met jouw als leidinggevende. Het resultaat is een gemotiveerd team dat met plezier lesgeeft op een plek waar ze zich thuis voelen.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Zou jij meer willen weten over het creëren en behouden van een succesvol team binnen jouw organisatie? En spreekt deze manier van denken jou aan? Op 19 mei 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere directeuren van basisscholen en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan op de onderstaande link.

Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen - Succesvolle Teams

Sophie Falkena

Sophie Falkena

Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen

Het Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen bestaat uit basisschooldirecteuren. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke (onderwijs)uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis voor het basisonderwijs en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >