Zo creëer je als leidinggevende een succesvol team

MKB, Succesvolle Teams / 8 March 2021

Als leidinggevende sta je voor de uitdaging om jouw team zo succesvol mogelijk te laten zijn. Waar je in eerste instantie misschien geneigd bent de focus te leggen op de resultaten van het team, is het echter belangrijk om eerst aandacht te geven aan de teamleden. Denk hierbij aan hun persoonlijke drijfveren, een onderzoek naar hun kwaliteiten en het stimuleren van een goede samenwerking. Op die manier zorg je voor een sterk team en volgen de resultaten vanzelf. Benieuwd hoe je dit moet aanpakken? Je leest het in deze blog.

Tijd en aandacht voor het individu

Onderzoek laat zien dat succesvolle bedrijven voor een groot deel succesvol zijn door het goed functioneren van hun teams. Wanneer de teams succesvol zijn, volgt het succes voor het bedrijf vrijwel altijd. Een succesvol team creëren én behouden is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn ontzettend veel zaken waar jij als leidinggevende alert op moet zijn.

Te beginnen met het feit dat jijzelf een duidelijk doel voor ogen moet hebben. Wanneer er geen duidelijke sturing is vanuit de manager, zal het team ook niet weten welke richting ze op moeten gaan en zal het ontbreken aan motivatie en daadkracht. Stel dus voor jezelf duidelijke doelen op voor jouw team en eventueel voor de organisatie, en deel deze met de teamleden. Door hier transparant over te zijn, ontstaat er vertrouwen en is er geen ruimte voor onduidelijkheden of excuses. Je geeft jouw team een bepaalde verantwoordelijkheid door jouw doelen en verwachtingen uit te spreken.

Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat alle teamleden plezier hebben in hun werk. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo is het belangrijk dat werknemers gemotiveerd en geïnspireerd blijven. Organiseer regelmatig workshops waarmee ze zichzelf kunnen ontwikkelen, of stel budget beschikbaar waarmee ze extern een kennissessie naar hun behoefte kunnen bijwonen. Ook kun je natuurlijk teambuilding activiteiten ondernemen, om de onderlinge verhoudingen te versterken.

Het INVK kennisevent voor leidinggevenden

Ben jij nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog? En zou je meer willen leren over het creëren en behouden van een succesvol team? Het INVK organiseert op 13 april 2021 het Landelijk Kennisteam INVK. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we tijdens deze sessie op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent kom je in contact met andere leidinggevenden. Je kunt met elkaar sparren over zaken waar je tegenaan loopt en ervaringen uitwisselen. Ook kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën en leer je van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s meer over succesvolle teams.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of ontvang je eerst graag wat meer informatie? Klik dan op de onderstaande link.

Landelijk Kennisteam INVK - Succesvolle Teams

Sophie Falkena

Sophie Falkena

Landelijk Kennisteam INVK

In het Landelijk Kennisteam INVK Profit komen leidinggevende professionals uit verschillende sectoren bij elkaar om kennis te delen, hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor hun uitdagingen te vinden. Samen nemen zij deel aan trainingen, waar zij onder leiding van een ervaren trainer, van elkaar leren en hun expertise vanuit verschillende branches delen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een kleine groep, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >