Word een interim-super-manager met de INVK Team Methode

Business & Management, Succesvolle Teams / 29 June 2020

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is de interim!
Als interim-manager word je meestal ingevlogen met een specifieke opdracht. Je kunt niet zomaar binnenwandelen en achterover leunen, je moet gelijk aan de slag om met jouw nieuwe (tijdelijke) team de juiste richting in te slaan. Het is essentieel om een vliegende start te maken en het team zo snel mogelijk in goede banen te leiden. Juist jouw tijdelijke verschijning kan een kracht zijn die frisse energie brengt in een vastgelopen team!

Alvast een aantal tips om goed van start te gaan:

1. Oogcontact: zorg dat iedereen wordt gezien

Een professor psychologie gaf eens een college waarin hij het belang van oogcontact benadrukte. Na twee uur zei hij tegen zijn 150 studenten: 'Ik heb één van jullie het hele college niet in de ogen gekeken, wil diegene opstaan?' Eén persoon stond op. Oogcontact wordt opgemerkt!

Zorg dat je vanaf de eerste dag elke teamlid regelmatig even in de ogen kijkt. Het klinkt heel simpel maar het is de sleutel tot een goede start. Op die manier voelt iedereen zich gezien en het is de eerste stap tot het creëren van psychologische veiligheid bij je team.

2. Leiderschapsstijl: weet wat je te bieden hebt

Elk team vraagt om een andere leiderschapsstijl. Dus je zult je gaandeweg moeten aanpassen. Door van tevoren te weten welke rollen jij als leider aan kunt nemen, kun je je snel aanpassen. Zorg dat je een aantal werkvormen paraat hebt waarmee je kunt laten zien wat jij je team te bieden hebt. Je kunt de basis van jouw leiderschapsstijl tonen door hoe je een vergadering opent, welke toon en houding je kiest bij het geven van een opdracht en zelfs door wat je doet in de lunchpauze. 

3. De juiste persoon op de juiste plek: leer je team kennen

Juist in de eerste periode is het belangrijk dat je een beeld vormt van het team dat je voor je hebt. Zo kun je snel inspelen op wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Begin zo snel mogelijk met het voeren van gesprekken met je afzonderlijke teamleden om te zien wie ze zijn en waar ze naartoe willen. Juist omdat je van buiten komt, kun je soms tot verrassende ontdekkingen komen in de mogelijkheden van de verschillende individuen. Zo kun je al snel de juiste keuzes maken om een divers en succesvol team samen te stellen en aan de gang te houden.

Met de INVK Team Methode ga je verder in op het samenstellen en opzetten van een succesvol team dat met plezier werkt. Je leert ook hoe je kunt zien wanneer je team meer potentie heeft en hoe je kunt zorgen dat het team niet alleen succesvol wordt, maar het ook blijft.

Wil je meer informatie over het de Team Methode en het Landelijke Kennisteam Interim Management? Laat het ons weten via het contactformulier, we bellen je graag voor een kennismakingsgesprek waarin we kijken hoe deze training meerwaarde voor je kan hebben.

Marike Splinter

Marike Splinter

Landelijk Kennisteam Interim Management

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Interim Management centraal. In dit kennisteam komen interim managers samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >