Een wendbare fysio-praktijk profiteert van veranderingen in de zorg

Zorg & Gezondheid, Efficiënter en Wendbaarder worden / 18 March 2020

Het Nederlandse zorgmodel verandert. Oorzaken hiervoor zijn onder andere de dubbele vergrijzing (meer oudere mensen en ouderen worden steeds ouder), technologische ontwikkelingen en een zorgconsument in plaats van patiënt. Dit heeft gevolgen voor de zorgondernemers en niet in de laatste plaats voor fysiotherapeuten. Deze vier trends dwingen fysiotherapeuten wendbaarder te worden om te overleven in en te profiteren van het veranderende zorglandschap.

1. Veranderende zorgbehoefte: Voorkomen i.p.v. behandelen

Er is meer vraag naar zorg, we worden ten slotte met z’n allen alsmaar ouder. Maar we moeten ook langer werken. De focus van fysiotherapie en manuele therapie verschuift hierdoor naar preventie en zelfzorg om zo lang mogelijk gezond in de maatschappij mee te kunnen draaien. Het bekostigen van fysiotherapie verandert ook. Abonnementen en productcontractering bestaan al en zullen nog meer hun intrede gaan doen.

2. Ketenzorg

Elke vorm van gezondheidszorg, inclusief fysiotherapie en manuele therapie wordt steeds minder als een eiland beschouwd. Samenwerking tussen verschillende zorgverleners is een opkomende trend die ervoor zorgt dat het zorgaanbod beter gericht is op de behoeften van de individuele patiënt. De klacht van een fysio-patiënt kan bijvoorbeeld een oorzaak hebben die andere zorgverleners kunnen helpen behandelen. Neem bijvoorbeeld obesitas. De patiënt wordt door de fysiotherapeut behandeld voor knieklachten. Echter wanneer er wordt samengewerkt met de huisarts, psycholoog en diëtist kan de patiënt beter en duurzaam geholpen worden. Tot nu toe vond de coördinatie van ketenzog meestal plaats via de huisarts maar fysiotherapeuten krijgen hier een alsmaar grotere rol in.

3. Consument i.p.v. patiënt

De patiënt wil meer zeggenschap over wie zij ‘aannemen’ als fysiotherapeut. Steeds meer cliënten raadplegen het Internet voor medische informatie en bezoeken op eigen initiatief een fysio/manueel therapeut. De patiënt wordt consument of cliënt. Websites, Google en Social Media zijn kanalen die worden gebruikt in de zoektocht naar de beste specialist. Deze ontwikkeling vraagt om ondernemerschap, innovatie en creativiteit. Naast het bieden van zorg moet een fysiotherapeut nu ook commercieel onderbouwd zijn. Een praktijk moet leren zich duidelijk online te kunnen positioneren betreft visie, specialismen, samenwerkingsverbanden en verzorgingsgebied. Om een groter publiek te trekken (en dus meer inkomen) worden ook vaak fitnessmogelijkheden, revalidatiezorg en begeleiding voor een gezonde levensstijl aangeboden.

4. Technische ontwikkelingen

Er zijn veel technische ontwikkelingen in de gezondheidszorg (ook wel E-health genoemd). Het is belangrijk voor een fysio praktijk van deze ontwikkelingen op de hoogte te blijven en om na te denken welke technische toepassingen een toegevoegde waarde hebben op het welzijn van hun patiënt/consument en bijdragen aan hun concurrentie positie op de markt . Denk bijvoorbeeld aan een app, waarmee patiënten oefeningen kunnen terugzien en bijhouden of een videoconsult. Een aantal praktijken maakt zelfs al gebruik van een VR-bril om patiënten bij hun oefening te ondersteunen.

Wendbaar genoeg zijn om efficiënt in te spelen op alle ontwikkelingen in de zorg is niet altijd makkelijk. Je constant kunnen aanpassen klinkt logisch maar breng het maar eens in de praktijk! Tijdens het Landelijk Kennisteam Fysio en Manuele Therapie op 7 oktober 2020 zal je samen met vakgenoten meer leren over het wendbaarder en efficiënter maken van je praktijk. Onze consultant gebruikt de INVK efficiency methode om verschillende scenario’s onder de loep te nemen. Door ervaringen in kleine kring met elkaar te delen willen we van elkaar leren en elkaar inspireren. In de volgende blog zullen we meer details geven over het programma!

Klik op de link voor meer informatie en de mogelijkheid je aan te melden:

Landelijk Kennisteam Fysio en Manuele Therapie – 7 oktober 2020

Bronnen:

-Trends in de fysiotherapie

- www.rabobank.nl/bedrijven-cijfers-en-trends-gezondheidszorg-fysiotherapeute/

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Fysio en Manuele Therapie

In het Landelijk Kennisteam Fysio en Manuele Therapie komen fysiotherapeuten en manueel therapeuten samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en managementvaardigheden te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >