Waarom wendbaarheid een vereiste is voor de bedrijfsjurist van nu

Juridisch, Efficiënter en Wendbaarder worden / 12 March 2020

Succesvolle organisaties én ondernemers kenmerken zich door een zeer hoge wendbaarheid en flexibiliteit. Zij kunnen heel snel en flexibel inspelen op de veranderingen die klanten vragen. Dit vraagt uiteraard wel iets van jou als individu of van jouw medewerkers binnen de organisatie: ze moeten wendbaarder en flexibeler zijn. Flexibel zijn kan makkelijker wanneer de organisatie niet te log is, en er een juiste cultuur heerst. Maar de grote vraag is, hoe creëer je een succesvolle en efficiënte organisatie?

Wendbaarheid en flexibiliteit

De afgelopen 15 jaar is de rol van de bedrijfsjurist behoorlijk veranderd. Dit komt onder andere door de groeiende wet- en regelgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en huidige vraagstukken over duurzaamheid, innovatie en legal tech. Deze onderwerpen leven in de meeste organisaties en hebben dus onvermijdelijk invloed op de advisering van bedrijfsjuristen en de werkwijze van juridische afdelingen. De rol van een bedrijfsjurist is veeleisender geworden dan voorheen. Waar men vroeger alleen nog sprak over het vertalen van wet-en regelgeving naar de business heeft het nu een totaal andere insteek gekregen. De  jurist zich vandaag de dag heel wat nieuwe vaardigheden eigen maken op het gebied van technologie voor het gebruiken van documentgeneratoren en artificial intelligenge programma’s.

Met andere woorden, de omgeving waarin de bedrijfsjurist zich begeeft verandert continu. Wil je het hoofd boven water houden? Dan zullen niet alleen de rollen en functies mee moeten veranderen maar ook alle medewerkers zullen zich moeten aanpassen in het vernieuwingsproces. Het gaat bij wendbaarheid om meer dan alleen het vernieuwen. Wendbare individuen en teams moeten denken en doen vanuit verschillende dimensies om hun doelen te kunnen realiseren. Naast de druk om juridische kennis en kunde te ontplooien en op peil te houden is zelfkennis van eigen sterkten en zwakten, mogelijkheden en belemmeringen ook heel belangrijk in het proces naar meer wendbaarheid. Werkzaamheden moeten immers anders verdeeld (of wellicht uitbesteed) kunnen worden om snel én efficiënt te schakelen indien nodig.

Maar het is niet altijd makkelijk om efficiënt in te spelen op alle externe veranderingen. Je eindeloos moeten aanpassen klinkt logisch maar breng het maar eens in de praktijk! Bovendien, wendbaar ben je niet van de een op andere dag. Daar is een strategie voor nodig die oefening én constante bijsturing nodig heeft.

Reden genoeg voor het INVK om een speciale dag over dit onderwerp te organiseren. Tijdens het Landelijke Kennisteam Bedrijfsjuristen op 8 oktober 2020 gaan we uitvoerig bespreken hoe we efficiënter en wendbaarder kunnen worden. Onze trainer leert je tijdens dit event hoe je je kunt voorbereiden op ontwikkelingen in de samenleving en flexibel kunt  inspelen op verwachtingen vanuit de organisatie en de maatschappij. Maar je leert ook hoe je tijdens het Landelijk Kennisteam een wendbare en resultaatgerichte cultuur creëert binnen de organisatie zodat je kan blijven concurreren op korte termijn maar vooral ook op de lange termijn.

Onze INVK trainer zal tijdens deze trainingssessie er voor zorgen dat je alle handvatten mee krijgt om jouw en je juridische team en organisatie 'leniger' en meer ‘agile’ te maken. Je leert bijvoorbeeld hoe je een cultuur van continue verbetering creëert, waarbij medewerkers flexibel zijn en werken aan een organisatie die nooit af is. Maar ook voor een flexibele mindset bij mensen kunt zorgen.
Door ervaringen in kleine kring met elkaar te delen willen we van elkaar leren maar elkaar vooral ook inspireren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Landelijk Kennisteam voor bedrijfsjuristen? Je kan er bij zijn! Klik op de link voor meer informatie en de mogelijkheid je aan te melden: Landelijk Kennisteam Bedrijfsjuristen

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Bedrijfsjuristen

In het Landelijk Kennisteam Bedrijfsjuristen delen bedrijfsjuristen en juridisch adviseurs hun kennis en ontwikkelen zij hun leiderschapsvaardigheden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep ambtsgenoten, continu aan je kennis en managementvaardigheden te werken. Tijdens de trainingen staat kennisdeling centraal en werk je in deze kleinschalige, vertrouwde groep, onder leiding van een ervaren trainer aan je succes.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >