Wendbaarheid is het nieuwe normaal

HR, Efficiënter en Wendbaarder worden / 8 January 2021

Hoe wendbaar zijn jouw medewerkers eigenlijk? Nu we plotseling in een crisissituatie zitten, is dit een zeer cruciale vraag. Met welke medewerkers in welke rol gaat u de crisis doorkomen? En welke instrumenten kunt u vanuit HR inzetten om dit te ondersteunen? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot de conclusie dat wendbaarheid geen luxe is maar een noodzaak…

De rol van HR en personeelszaken

Tot nu toe zijn het vaak IT afdelingen die het wendbaar werken in een organisatie introduceren. Maar HR kan zeker een grotere rol gaan spelen bij het aannemen van wendbare manieren van werken. Zorg dat je meer als coach gaat optreden dan als een bewaker. Hierdoor kun je hardnekkige patronen los laten. Zo help je de organisatie naar een meer flexibelere structuur toe te groeien. Het zal niet eenvoudig zijn maar het zorgt er wel voor dat je personeelszaken meer strategisch kunt neerzetten. En je hoeft echt niet meteen de gehele organisatie om te bouwen, maar start met het agile aanpakken van projecten waar je op dit moment aan werkt.

Ondersteunen van zelforganiserende teams

De taken op een HR-afdeling gaan verschuiven als er in de organisatie steeds meer zelforganiserende teams ontstaan die zelfstandig aan een klantbehoefte werken. Denk hierbij aan het werven van nieuwe teamleden. Maar ook het beoordelen, opleiden en eventueel ontwikkelen kunnen door teams zelf worden opgepakt. Ik hoor je al denken, ben ik dan nog wel nodig? Zeker wel! Echter in een minder operationele maar juist meer strategische en tegelijkertijd coachende rol. Stap voor stap zullen taken naar teams verschuiven, waarbij het belangrijk is om voortdurend expliciet te maken welke verantwoordelijkheid waar en bij wie ligt.

Leer hoe je organisaties wendbaar en flexibel maakt

Tijdens de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ leer je onder andere hoe je als HR- manager;

  • de organisatie efficiënter en flexibeler maakt, waardoor deze beter op veranderingen in kan spelen;
  • voor de juiste flexibele mindset en cultuur binnen teams zorgt;
  • je zelf aan je flexibele mindset kunt werken;
  • beter op snel veranderende wensen van klanten in kunt spelen, door je wendbaarheid te vergroten.

INVK – Wendbaarheid Methode

De INVK Wendbaarheid Methode focust zich op het efficiënter maken van organisaties, het creëren van de juiste mindset en cultuur binnen teams en het wendbaarder en flexibeler maken van organisaties. De methode wordt in kleine kring behandeld. Je leert bij het INVK van de wetenschap, je tafelgenoten en de INVK-trainer. Je gaat een start maken met de toepassing van deze methode.

Klik hier om je aan te melden voor de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ van het Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM op maandag 1 februari 2021.

Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM

Het Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM is er speciaal voor managers, directeuren en hoofden personeelszaken en Human Resource Management. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis in je vakgebied en helpt elkaar vooruit tijdens interactieve trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >