Wendbaarheid als overlevingsstrategie

Onderwijs, Efficiënter en Wendbaarder worden / 11 March 2020

Het onderwijs in Nederland heeft te kampen met grote problemen. Dit zorgt voor enorme kopzorgen bij directeuren van basisscholen. Het vinden van goed geschoolde leerkrachten is een uitdaging met de enorme krapte in de markt, en heb je ze, hoe houd je ze dan bij je? De werkdruk in het onderwijs is hoger dan ooit en het ziekteverzuim dus ook. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de kwaliteit van educatie en aandacht voor elk kind – hoe zit het daarmee? Er zijn namelijk voortdurend nieuwe ontwikkelingen in onderwijsvormen en digitale didactiek. Met al deze vraagstukken aan je hoofd is het ontwikkelen en stimuleren van een wendbare cultuur binnen de school wel het laatste op de lijst! En toch, juist in het huidige onderwijsklimaat zou het meer prioriteit moeten krijgen. Zoals we in onze eerste blog al zeiden, zal de mate van wendbaarheid van scholennet als in commerciële organisaties van invloed zijn op het succes van de instelling, de werkervaring en het werkplezier van leerkrachten en dus hun bevlogenheid en loyaliteit.

Een wendbare school kan snel een bocht nemen wanneer nodig, snel inspelen op wetsveranderingen,transities uitvoeren en lenig inspelen op veranderende interne en externe omstandigheden zonder daarbij zijn eigen koerst te verliezen. Dit laatste is belangrijk want elke school heeft zijn eigen visie en doelstellingen te bewaken. Wendbaarheid geeft de mogelijkheid om te kunnen overleven op korte termijn maar vooral ook om er op lange termijn de vruchten van te blijven plukken als individuele school. Maar wendbaar ben je niet van de een op andere dag. Het is een strategie die betrokkenheid van iedereen in de school vraagt en constante bijsturing nodig heeft.

Efficiency methode

Als je nieuwsgierig bent naar hoe meer wendbaarheid jouw school kan helpen en leer je graag welke stappen je nu al kan zetten dan kan dat op 7 oktober 2020 tijdens het INVK Landelijk Overleg voor Basisschool Directeuren. Op deze dag staat het creëren van meer wendbaarheid en efficiëntie in basisscholen centraal. We gebruiken hierbij de INVK Efficiency Methode die je in stappen kunt toepassen in je eigen school. De methode wordt in kleine kring behandeld, je leert van de wetenschap, van je tafelgenoten en van onze INVK Consultant die het overleg zal leiden. Door middel van verschillende werkvormen en een afwisselend leerprogramma leer je samen met sector collega’s over flexibel kunnen inspelen op interne en externe veranderingen, over jouw rol als leidinggevende in dit proces en hoe een wendbare cultuur te stimuleren en bewaken.

Locatie

Alle bijeenkomsten van het INVK vinden plaats op Buitenplaats Huis Trompenburgh in ’s Gravenland. Dit is een prachtig gelegen locatie omgeven door bomen en water waar je na afloop van het landelijk overleg nog kan van genieten tijdens de informele INVK borrel. Dit is een vrijblijvende en leuke kans om te netwerken en met vakgenoten na te praten.

Klik op de onderstaande link om je op te geven voor dit INVK Landelijk Kennisteam of om meer informatie aan te vragen. We zien je graag op 7 oktober 2020!

Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen – Efficiënt en wendbaar worden

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen

Het Landelijk Kennisteam Directeuren Basisscholen bestaat uit basisschooldirecteuren. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke (onderwijs)uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis voor het basisonderwijs en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >