Investeren in digitalisering om als logistiek bedrijf efficiënter en wendbaarder te worden

Industrie, Logistiek & Transport, Efficiënter en Wendbaarder worden / 6 January 2020

In logistiek draait alles om organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van goederenstromen. Het is voor jou als logistiek professional de kunst om het logistieke proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe wendbaarder en flexibeler je je als professional en als logistiek bedrijf kan opstellen, hoe beter je jouw klanten van dienst kunt zijn. Het is voor logistieke bedrijven echter niet altijd makkelijk om wendbaarder en flexibeler te worden.

Digitalisering is één van de dingen waarmee je snel je bedrijf verder kunt helpen. Vooral het uitwisselen van data wordt door digitalisering een stuk makkelijker. Waarom wordt dit dan nog niet zoveel gedaan binnen de logistieke sector?

Het antwoord is simpel: tijdgebrek. Het koppelen van nieuwe systemen aan oude systemen neemt een hoop tijd in beslag. Het implementeren van IT in een bedrijf is een complexe aangelegenheid waar veel organisaties geen tijd voor denken te hebben. En dat is zonde want digitalisering kan er juist voor zorgen dat je als bedrijf in de toekomst efficiënter en wendbaarder te werk kan gaan en daarmee je klanten beter tegemoet kunt komen.

Koop geen nieuwe vrachtwagen maar schaf software en IT aan

Door nieuwe software en IT aan te schaffen in plaats van die ene nieuwe vrachtwagen kan data snel gedeeld worden en ontstaan er nieuwe inzichten over de goederenstroom. Door de extra informatie die dankzij de data binnenkomt kunnen bepaalde stromen op elkaar worden aangepast. Daarmee werk je als logistiek bedrijf een stuk efficiënter.

Dat data delen niet altijd even makkelijk gaat blijkt wel uit de cijfers. Maar liefst 80 procent van de data overdracht gaat nog via e-mail en telefoon. Een redelijk ouderwetse manier als je kijkt naar welke mogelijkheden er inmiddels op de markt zijn om data te delen. De kansen liggen voor het oprapen maar bedrijven zien vaak op tegen het omvormen van de bedrijfscultuur en de kosten. Hoewel het merendeel van de logistiek bedrijven wel het nut zien van digitalisering zijn er nog maar weinig die overstag gaan.

INVK Efficiency Methode

Door het uitwisselen van data kunnen logistieke bedrijven tot betere inzichten komen en op den duur hun logistieke proces flexibeler en wendbaarder maken. Maar er zijn meer manieren om dit te doen. Het INVK heeft daarvoor de INVK Efficiency Methode opgezet. Een methode die je in stappen kunt toepassen in eigen organisatie. De INVK Efficiency Methode focust zich op het efficiënter maken van de organisatie, het creëren van de juiste mindset en cultuur en het wendbaarder en flexibeler maken van organisaties.

De methode wordt in kleine kring behandeld, je leert bij het INVK van de wetenschap, van je tafelgenoten en van onze INVK trainer. Je gaat een start maken met de toepassing van deze methode in jouw organisatie. De handvatten die je krijgt aangereikt kun je direct toepassen in je bedrijfsvoering.

Blijf bij ons! Volg jullie speciale Linkedin Pagina want in de volgende post zullen wij je introduceren met onze unieke INVK Efficiency Methode voor professionals in de Logistiek.

Meer weten? Kom naar het Landelijk Overleg Logistiek

Tijdens het Landelijk Kennisteam Logistiek op 1 april 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Efficiency Methode jouw bedrijf efficiënter en wendbaarder kunt maken. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Logistiek

Bron: https://www.logistiek.nl/logistieke-dienstverlening/nieuws/2019/11/tln-voorzitter-wil-voorrang-voor-digitalisering-video-101170362

Helaas is deze training niet door gegaan in verband met de Corona Crisis. Houd onze website in de gaten want dit thema komt aan bod in 2021!

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Logistiek

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Logistiek centraal. In dit kennisteam komen logistiek managers van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als facilitair leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >