Waarom interdisciplinair werken de toekomst is van een efficiënte dierenartspraktijk

MKB, Efficiënter en Wendbaarder worden / 9 November 2020

Als dierenarts wordt er steeds meer van je gevraagd in de huidige samenleving, wat een efficiënte en flexibele dierenartspraktijk runnen een uitdaging kan maken. Zeker als je daarnaast ook genoeg tijd wil overhouden voor het echte dierenartsenwerk waar je voor gestudeerd hebt. Toch kan je als dierenarts niet meer ontkomen aan de steeds belangrijkere positie die je inneemt in de samenleving. Hierdoor wordt er niet alleen veel gevergd van je skills, maar ook van de wendbaarheid van je praktijk.

Het meeste recente voorbeeld hiervan is het coronavirus, een pandemie waardoor we genoodzaakt zijn om steeds intensiever samen te werken op alle vlakken. Waarom is interdisciplinair werken zo belangrijk als je een efficiënte dierenartspraktijk wil hebben.

Alles is met elkaar verbonden

Dat er een belangrijke link bestaat tussen mens en dier is niets nieuws, we maken deel uit van de natuur en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als dierenarts heb je hierdoor de mogelijkheid om een belangrijke signaalfunctie te ontwikkelen. Denk hierbij, bijvoorbeeld, aan gezamenlijke infectieziektes die van mens op dier en vice versa kunnen overslaan. Iets wat steeds gemakkelijker kan gebeuren door onze nauwe samenleving met dieren. Tijdig infectieziektes kunnen detecteren die mogelijk over kunnen springen van dier op mens of andersom kan bepalend zijn voor de uitkomst.

Maar ook dierenconsumptie brengt de nodige risico’s met zich mee als je denkt aan het antibiotica gebruik in de veehouderij, die ervoor kan zorgen dat er steeds meer resistente bacteriën voorkomen.

Out of the box denken, of in dit geval denken “buiten” je eigen expertise wordt hierdoor steeds essentiëlere. Meer en meer zal er een interdisciplinaire samenwerking komen die naar het totaalplaatje kijkt om zo de gezondheid van mens, dier en milieu te kunnen waarborgen.

Dierenartspraktijken in tijden van corona

Niet alleen interdisciplinair samenwerken vergt veel van je wendbaarheid, maar ook plotselinge veranderingen in de samenleving zoals de huidige corona-periode, waarin een duidelijke toename is waargenomen van het aantal huisdieren. Mensen hebben ineens meer tijd en besluiten een huisdier te nemen. De asielen lopen leeg en dat is een goed teken. Of niet? Helaas impliceert dit vaak ook een toename in het aantal in de steek gelaten dieren of het dierengeweld. En dan hebben we het nog niet over alle stress waar ook de dieren mee kampen als gevolg van de coronamaatregelen. Hierdoor lopen de praktijken sneller vol op een moment dat er meer afstand van elkaar gehouden moeten worden. Als praktijk moet je goed en snel kunnen schakelen om je aan te kunnen passen aan al deze plotselinge veranderingen.

Zoek je een helpende hand om je dierenartspraktijk naar een hoger niveau te tillen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je door de snelle opeenvolging van ontwikkelingen soms door het bomen het bos niet meer kan zien. Tenslotte is je werk het zorgen voor de gezondheid van dieren, dan heb je vaak weinig of geen tijd over om je ook nog eens te verdiepen in het efficiënter maken van je bedrijf.

Maar wie zegt dat je alles alleen moet doen? Bij het INVK hebben wij een training ontwikkelt aan de hand van de Wendbaarheid Methode, speciaal voor dierenartspraktijken die een ruggensteuntje nodig hebben bij het efficiënter en wendbaarder maken van hun bedrijf.  Naast een zeer ervaren trainer die je hierin zal begeleiden, kom je ook samen met collega’s uit het vak die allemaal hun eigen aanpak, twijfels en vragen hebben net als jij. Door deze samenwerking kun je veel van elkaar leren en een breed netwerk opbouwen.

Wil je graag meer weten neem dan contact met ons op. Of schrijf je meteen in en laat je inspireren tijdens het Kennisevent van het Landelijk Kennisteam Dierenartspraktijken.

 


Nuria Martinez

Nuria Martinez

Vertalen van teksten is al een tijdje mijn werk en dat doe ik met veel plezier. Toch wou ik meer doen met schrijven, zelf ook teksten creëren in plaats van alleen vertalen. Inmiddels schrijf ik al een tijdje artikels in het Engels en Spaans. Bij INVK heb ik de mogelijkheid gekregen om ook aan de slag te gaan met schrijven in het Nederlands. 

Landelijk Kennisteam Dierenartspraktijken

In het Landelijk Kennisteam Dierenartspraktijken delen dierenartsen en eigenaren van dierenartspraktijken hun kennis en ontwikkelen zij hun leiderschapsvaardigheden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Tijdens de trainingen staat kennisdeling centraal en werk je in deze kleine groep met vakgenoten, onder leiding van een ervaren trainer aan je succes.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Industrie, Logistiek & Transport, Invloedrijk leiderschap

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Hopelijk is het snel weer mogelijk om gewoon teamsporten te spelen. ...

lees meer >
3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >