8 Voorbeelden van duurzame innovaties

MKB, Sustainability / 16 January 2020

Als directeur, ondernemer of strategisch leider ben je in je onderneming vast al bezig met activiteiten ten behoeve van duurzaam- of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om je te inspireren gaan we in dit artikel in op 10 recente voorbeelden van duurzame innovaties. Om zelf te gebruiken, maar meer nog om je op ideeën te brengen voor je eigen duurzame strategie.

1. Geen lampen verkopen, maar licht aanbieden

Vanuit de circulaire denkwijze ontstaan nieuwe verdienmodellen. Een voorbeeld daarvan is om je businessmodel op een zodanige wijze in te richten dat je klanten betalen voor het ‘gebruik’ van je producten in plaats van het ‘bezit’ daarvan.

Zo biedt Philips Circulair Lighting aan, waarbij klanten geen lampen kopen, maar licht afnemen. Ook Lumeco gaat uit van dit principe en biedt een abonnement op licht aan in plaats van lampen. Zij werken met lichtmanagementsystemen, waarbij sensoren ervoor zorgen dat er op het juiste moment het juiste licht is. Daarmee wordt energie bespaard. Ook zijn de lichtsystemen modulair opgebouwd, waardoor onderdelen beter kunnen worden gerepareerd, vervangen, hergebruikt of geüpgraded.

2. Verantwoorde verpakkingen

Op het gebied van duurzame verpakkingen zijn ook een groot aantal innovaties te zien. Zo komt cosmeticamerk Lush met een verpakking van kurk in plaats van bijvoorbeeld plastic. Uit onderzoek bleek dat deze niet alleen CO2-neutraal is, maar zelfs CO2-positief. Volgens Lush verwijdert ieder kurken bakje van 35 gram wel 1,2 kilogram aan CO2 uit de atmosfeer tijdens de gehele levenscyclus.

Kurk wordt namelijk gemaakt van de schors van bomen. Door middel van een roterend systeem wordt de schors iedere 9 jaar van de bomen afgehaald. Daarbij wordt de boom niet beschadigd en kan de kurk in de jaren erna weer terug groeien. Voor het eerste jaar van de productie van de bewaarbakjes zijn al meer dan 20.000 bomen gepland.

3. Magic Box – tegen voedselverspilling

Met de app van Too Good to Go kunnen consumenten bij winkeliers een Magic Box kopen met voedingsmiddelen die anders weggegooid zouden worden. Zij betalen hiervoor een derde van de prijs. Het concept is volgens de Universiteit van Wageningen een effectief concept tegen voedselverspilling, aangezien 90 % van de voedselproducten, die winkeliers in zo´n box aanbieden, uiteindelijk door de consument wordt opgegeten.

4. Glas met geïntegreerde zonnepanelen

De Delftse startup PHYSEE is de winnaar van de KVK Innovatie Top 100 2019. Het bedrijf dankt die titel aan de ontwikkeling van de Smartskin. Dit is een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Deze bestaat uit 4 delen:

  • POWER: Zonnecellen in het glas die stroom opwekken.
  • SMART: Sensoren die het glas slim maken.
  • EESY: Het energie efficiënte systeem, waar de ramen aan zijn verbonden.
  • SKIN: Het platform voor de koppeling aan andere toepassingen, zoals; automatische bediening van zonneschermen, ventilatieroosters of telefoonopladers.

De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom wordt opgewekt. De sensoren leveren omgevingsdata op over bijvoorbeeld de temperatuur, het licht en de luchtkwaliteit. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om gebouwen energiezuinig te koelen, te verwarmen en te verlichten. Op die manier kunnen gebouwen 25 % energiezuiniger gemaakt worden en comfortabeler aanvoelen voor gebruikers.

5. Bushalte 2.0

EVAnet koppelt bushaltes aan het transport van goederen met de bushalte 2.0. In plaats van pakketjes bij mensen thuis af te leveren (inclusief het oponthoud dat ontstaat als bewoners niet thuis zijn), kunnen bestelde pakketjes in deze bushaltes geleverd worden. Mensen kunnen hun pakketjes dan ’s avonds ophalen. Dit scheelt kosten en uitstoot door transport en neemt het probleem weg van pakketjes die gemist worden of bij buren bezorgd worden.

6. Bouwmaterialen uit Urban Mining

New Horizon ziet de stad als een bron van materialen. Zij delven bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen en zetten die om in hoogwaardige eindproducten. Op deze manier werken zij aan up-cycling en zorgen zij ervoor dat bedrijven meer gaan denken vanuit grondstoffen en waarden in plaats van afval en kosten.

7. Een 2e leven voor retourproducten

Veel online aangekochte producten worden retour gestuurd. Daarbij ontstaat verspilling en verliest een deel van deze artikelen waarde. Het Amsterdamse bedrijf BuyBay helpt e-tailers, fabrikanten en distributeurs om hun retourproducten te verkopen. Een digitaal verkoopsysteem bepaalt met machine learning en complexe algoritmes op basis van data de beste verkoopstrategie voor de teruggestuurde items.

Vanaf het moment dat iemand zijn of haar product terugstuurt, neemt dit zelflerende systeem de inname en verkoop helemaal over. Het systeem weet wat er mis is met het product, hoe groot de vraag ernaar is, heeft kennis van het koopgedrag van klanten en berekent voor iedere dag de meest optimale verkoopprijs.

8. Slimme batterij

Iwell ontwikkelde de Cube, een slimme batterij die energie kan opslaan wanneer het aanbod groot is en snel kan leveren als de vraag hoog is. Zo kan het energienet schommelingen in de vraag en het aanbod beter aan. Dit maakt de omschakeling naar duurzame energie gemakkelijker. Momenten waarop het windstil is of de zon niet schijnt, kunnen met de Cube namelijk beter opgevangen worden.

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam DGA

Het Nederlands DGA Netwerk is er voor directeur-grootaandeelhouders die hun kennis in vertrouwde kring willen delen en zich graag voortdurend in verschillende relevante managementthema´s verdiepen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep collega-DGA´s, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit gebeurt door middel van trainingen onder leiding van ervaren trainers, op de prachtige locatie Landgoed Trompenburgh.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >