Het verschil tussen leiding geven en coachen

MKB, Efficiënter en Wendbaarder worden / 30 January 2020

Als leidinggevende wil je altijd het maximale uit je team halen. Maar bereik je de beste resultaten door als een echte leider door het leven te gaan? Of boek je juist meer resultaat als je jezelf meer in een begeleidende rol neerzet? En wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Coachen

Het idee van coaching is dat degene die je coacht zelf het antwoord op een probleem al heeft maar dit alleen nog niet weet. Door middel van coaching kan iemand op zoek gaan naar kennis die al in hem zit.

Leiding geven

Als je leiding geeft aan iemand geef jij antwoord op problemen. Jij zegt wat er moet gebeuren om bepaalde vraagstukken op te lossen. Degene die jij leiding geeft moet doen wat jij zegt.

Coachend leiding geven

Veel leiders hebben de wens om coachend leiding te geven. Dit lijkt een mooie gulden middenweg maar het maakt zaken juist een stuk ingewikkelder, want geef je nou leiding of ben je nou een coach? Wiens wil is dan uiteindelijk wet? Dat idee kan voor jou heel anders liggen dan voor degene met wie je werkt.

Stel dat jij iemand coacht om iets te doen omdat jij denkt dat hij of zij er op die manier achter komt waar zijn krachten liggen. De ontvanger van het coachingsadvies kan dit opvangen als taak vanuit zijn leidinggevende. Daarmee schiet de opdracht zijn doel voorbij en daar is niemand bij gebaat. Coachend leidinggeven is daarom meestal geen goed idee. Coaching kun je beter overlaten aan professionals die er hun werk van gemaakt hebben. Wil je toch op een coachende manier bezig zijn binnen je bedrijf maak dan heel duidelijk dat datgene wat je communiceert als coach bedoeld is als advies en dat de taken die je verdeeld als leidinggevende geen adviezen zijn.

Ieder op zijn eigen manier

Leiding geven doet iedereen op zijn eigen manier. Zeker als je al een aantal jaar bezig bent kun je jezelf verliezen in je eigen manier van leiding geven en vergeet je soms wel eens dat er ook andere tactieken bestaan. Bij het INVK kun je elkaar verrijken door met elkaar te praten. Het delen van kennis is dan ook waar het INVK voor staat.

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam INVK

In het Landelijk Kennisteam INVK Profit komen leidinggevende professionals uit verschillende sectoren bij elkaar om kennis te delen, hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor hun uitdagingen te vinden. Samen nemen zij deel aan trainingen, waar zij onder leiding van een ervaren trainer, van elkaar leren en hun expertise vanuit verschillende branches delen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een kleine groep, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >