Verandermanagement: de sleutels voor een succesvol team

Business & Management, Succesvolle Teams / 18 February 2021

Als change manager ben je continu bezig om werkprocessen binnen je organisatie beter te organiseren. Daarmee draag jij bij aan het verbeteren van de resultaten van je organisatie. Na uitgebreid onderzoek komt duidelijk naar voren dat succesvolle organisaties vaak bestaan uit uiterst succesvolle teams. Mensen die beter op elkaar ingespeeld zijn werken effectiever, zijn resultaatgericht en hebben meer plezier in hun werk. Maar wat zijn nu de sleutels voor dit succes?

Diversiteit in je team

Bij diversiteit kun je denken aan zichtbare verschillen zoals leeftijd, geslacht of kleur van de huid. Maar ook aan minder duidelijke verschillen zoals geloof, competenties of persoonlijke voorkeuren. Als je als team openhartige gesprekken voert over diversiteit, maak je in je team zichtbaar welke kwaliteiten en er zijn maar ook welke er nog ontbreken. Accepteer nieuwe teamleden met een andere ervaring of achtergrond om zo een excellent team te worden. Op deze manier leer je heel veel van elkaar.

Rol van de leidinggevende

Hoe meer diversiteit je in je team hebt, hoe belangrijker je rol als leidinggevende. Je moet tenslotte al die verschillende persoonlijkheden zien te verenigen tot een geheel. Medewerkers willen hun toegevoegde waarde kunnen leveren. Dat betekent dat medewerkers de kans moeten krijgen om al hun talenten in te zetten. En daar zelf hun verantwoordelijkheid voor nemen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je interesse hebt in jezelf en in je medewerkers. Trek dus bijvoorbeeld geen  verantwoordelijkheden naar je toe die eigenlijk bij je collega’s horen. Doe je dit wel, dan krijg je verwarring. En voor je het weet voelt de medewerker zich niet gewaardeerd en voelt hij of zij zich niet meer op zijn of haar plek, waardoor jullie niet tot het gewenste resultaat kunnen komen.

Psychologische veiligheid

Gezonde relaties en psychologische veiligheid vormen de basis voor een goede samenwerking. Hierdoor ontstaat er namelijk een grote mate van onderling vertrouwen. Vanuit dit vertrouwen ontwikkelen de teamleden een positieve en toekomstgerichte manier van werken. Op deze manier kunnen effectieve routines ontstaan die de teamleden weer helpt om hun energie goed te verdelen. Dit laat zich vertalen in heldere en duidelijke communicatie. De ontstane routines leiden namelijk op hun beurt tot optimale resultaten die ertoe doen. Waardoor jij en je team het gezamenlijke doel bereiken.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Zou je meer willen weten over het opzetten en behouden van succesvolle teams binnen jouw organisatie? Op 25 maart 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Change Management. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere change managers en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan op hier.

 


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >