Van plaggenhut tot groene daken: innovatie is van alle tijden

Bouw, Innovatieve organisaties / 25 June 2020

Alles is al eens bedacht: wat betekent innovatie?

Een huis bestaat uit muren met een dak erop, en een weg is een lang lint waar vervoer op kan plaatsvinden. Dat is al eeuwen zo en dat zal voorlopig wel zo blijven. Toch is er voor architecten en ingenieurs een noodzaak om vernieuwend te werken. Innovatie is het opnieuw bekijken van oude concepten en ideeën. De plaggenhut waar een ruime eeuw geleden nog mensen in woonden was niet echt comfortabel en zeker niet heel goed voor de gezondheid. Dat is wel anders dan de voordelen die de groene daken van nu opleveren voor de mensen die eronder wonen en hun omgeving. Zo is er dus op het gebied van planten op je dak in de laatste 150 jaar al een grote stap gemaakt.

Van innovatieve natuur naar vernieuwende organisatiecultuur

Als architect of ingenieur ben je van nature innovatief; niet alleen op technisch vlak moet je probleemoplossend vermogen hebben, maar ook in combinatie met artistieke mogelijkheden, maatschappelijke impact van je opdracht en natuurlijk wet- en regelgeving. Dat heeft veel mooie kanten; je krijgt de kans om opdrachtgevers te verassen en het lef te hebben om nieuwe stappen te zetten.

Juist in een tijd waarin thema's als duurzaamheid en circulair bouwen belangrijker worden terwijl we ook in een financieel moeilijk periode zitten zijn nieuwe ideeën hard nodig. Het mooiste is als je dat samen kunt doen. Hoe zorg je ervoor dat je met het hele team de juiste mindset hebt om als innovatief kantoor te functioneren?

Alvast drie tips:

1. Begin bij het verlangen om betekenis te geven. Begin met het hele team bij de kern van wat je wilt bereiken. Vanuit een stevige basis kan iedereen zijn vleugels uitslaan.

2. Durf grote stappen te zetten en durf te falen. Even heel eerlijk: de meeste innovaties mislukken. Mislukking is de basis van succes. Zolang je niet opgeeft is er altijd de kans om die ene parel tegen te komen.

3. Geef je team verantwoordelijkheid. Natuurlijk weet je heel veel dingen beter na een paar decennia ervaring. Maar innovatie gaat niet over ervaring, innovatie gaat over een nieuwe blik. Tijd om de stagiaire aan het woord te laten!

De INVK Innovatie Methode voor architecten en ingenieurs

Door middel van de INVK Innovatie Methode leer je door middel van een aantal stappen hoe je vooruitgang kunt boeken in je organisatie. Op 17 september komt het Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs van het INVK samen op Landgoed Trompenburgh in 's Graveland (vlakbij Hilversum). Bij deze bijeenkomst gaan we aan de slag met actieve werkvormen om de methode met elkaar te ontdekken.

We zorgen ervoor dat je aan tafel komt met zo'n 10 andere architecten/ingenieurs met vergelijkbare ervaring en achtergrond. Je leert dus niet alleen van de methode en de trainer, maar ook door met elkaar in gesprek te gaan. 

Kijk hier voor meer informatie over het programma en de indeling van deze inspirerende middag, en om je stoel te reserveren.

Marike Splinter

Marike Splinter

Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs

In het Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs delen architecten en ingenieurs kennis en ontwikkelen zij hun leiderschapsvaardigheden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Tijdens de trainingen staat kennisdeling centraal en werk je in deze kleine groep, onder leiding van een ervaren trainer aan je succes.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >