De uitdaging van het behouden en aantrekken van talentvolle medewerkers in 2019

HR, Talentmanagement / 6 January 2020

Lange tijd was het motto blijf lekker zitten waar je zit, er gebeurde niks op de arbeidsmarkt. Nu het weer goed gaat met onze economie is het sollicititatiegedrag helemaal veranderd en wordt er veel van baan gewisseld. Zoveel zelfs dat er een ware strijd ontstaan is voor het aantrekken en vasthouden van gekwalificeerde werknemers. Met name kennis gerelateerde bedrijven vragen zich af hoe zij de juiste mensen kunnen behouden en nieuw talent kunnen aantrekken. Gezien concurrentie op de (internationale) markt gewonnen wordt door het kennisgehalte van een organisatie en haar medewerkers is het van belang hieraan vast te houden en het te laten groeien. Maar hoe?

Om te weten hoe een bedrijf of organisatie de juiste kandidaten aan kan trekken en ze vast kan houden is inzicht in hun motivatie en drijfveren nodig. Wat spoort hen aan tot het zoeken van een nieuwe baan? Uit onderzoek is duidelijk geworden dat salaris in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt meestal geen doorslaggevende rol speelt in de beslissing een andere baan te zoeken. Uit het Baanwissel Onderzoek 2017 van CV Ster blijkt dat onder zowel MBO’ers, HBO’ers als WO’ers de voornaamste redenen om een nieuwe baan te zoeken zijn:

1 – er is geen uitdaging meer is in de huidige baan en

2 – er zijn geen doorgroeimogelijkheden.

Maar er zijn ook andere redenen voor een baanwissel die wel verschillend zijn tussen de opleidingsniveaus. MBO’ers overwegen bijvoorbeeld vaak een baanwissel omdat ze niet gelukkig zijn met de werkzaamheden. HBO’ers overwegen een baanwissel juist meer omdat de werkdruk te hoog is. WO’ers hebben tot slot hele andere redenen om aan een baanwissel te denken. Zij doen dit vaker omdat het werk niet bijdraagt aan het bereiken van persoonlijke doelen en ambities.

Wat geldt voor alle opleidingsniveaus is dat talentvolle medewerkers zich tegenwoordig minder snel binden aan een organisatie en vooral kijken of de visie en organisatie van een bedrijf bij hem/haar past. De medewerker van nu leeft in een gezonde economie, heeft de mogelijkheid om keuzes te maken en wil vanuit zijn intrinsieke motivatie een functie bekleden om zo de mogelijkheid te creëren zijn/haar talenten te benutten en ontwikkelen.

Om het juiste talent voor uw organisatie aan te trekken is het dus waardevol te weten wat uw doelgroep motiveert zodat u hier op in kunt spelen. In de volgende blog zullen we dieper ingaan op het behouden van talent – hoe zorg ik er als werkgever voor dat ik mijn talent niet kwijtraak aan de concurrent?

Tijdens het Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM op 10-02-2020 is talentmanagement het onderwerp van gesprek. We gebruiken dan de door het INVK ontwikkelde Gift Methode, waarbij oplossingsrichtingen voor het werven, opstarten, ontwikkelen en behouden van nieuw talent worden toegepast. Bent u werkzaam in HRM of personeelszaken, kom dan ook!

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM

Het Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM is er speciaal voor managers, directeuren en hoofden personeelszaken en Human Resource Management. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis in je vakgebied en helpt elkaar vooruit tijdens interactieve trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >