Tussen wet en werkelijkheid: Flexibiliteit in de bouw

Bouw, Efficiënter en Wendbaarder worden / 26 November 2020

Het was kort geleden nog in het nieuws: rolsteigers staan vaak onveilig. Bij een controle van de Inspectie SWZ bleek er bij 251 van de 270 gecontroleerde steigers sprake te zijn van een onveilige situatie. Terwijl de wetgeving streng genoeg is.
Volgens de inspectie ligt de verantwoordelijkheid voor een veilige steiger vooral bij de bedrijven, die ervoor moeten zorgen dat hun medewerkers veilig op de steigers staan. Maar natuurlijk wil geen enkel bedrijf dat zijn medewerkers gevaar lopen!
Toch gebeuren er jaarlijks nog zo'n 350 ongelukken. Waarom precies zich onveilige situaties voordoen zal steeds een andere oorzaak hebben. Maar het is zeker dat een strenge wetgeving niet altijd een garantie is voor een veilige situatie.

Er zijn steeds meer wetten en nieuwe maatregelen die betrekking hebben op de bouw. Als bedrijf in deze sector heb je geen andere keuze dan daar steeds weer een weg voor te vinden. Maar soms is het gat tussen wet en werkelijkheid wel erg groot. Hoe zorg je ervoor dat je als professional in de bouw efficiënt en wendbaar om kunt gaan met nieuwe maatregelen die steeds vanuit de overheid komen?

Op 1 februari komt het Landelijk Kennisteam Bouwnijverheid van het INVK bij elkaar met het thema 'Efficiënter en wendbaarder worden'. We gaan hierbij kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je, zowel als individu als met het je team en organisatie, op een flexibele manier om kunt gaan met veranderingen. Hoe kun je ervoor zorgen dat een nieuw maatregel er niet voor zorgt dat je urenlang met elkaar in vergadering moet? Met deze training, op basis van de INVK Wendbaarheid Methode, leer je om een organisatiecultuur te creëren waarbij je snel in kunt spelen op nieuwe situaties. 

De INVK Wendbaarheid Methode is gebaseerd op drie pijlers:

1. Flexibele Mindset (individueel niveau)
Je leert hoe je zelf een flexibele mindset kunt creëren, en je medewerkers daarin kunt stimuleren. We kijken naar manieren om jezelf uit te dagen om soms net even buiten je eigen gebaande paden te kijken en uitdagingen te vinden in het onverwachte. 
2. Wendbare organisatie (team- en organisatieniveau)
We kijken naar manieren waarop je binnen je organisatiecultuur kunt zorgen dat er openheid is voor veranderingen, en ook een structuur die mogelijkheid geeft om snel in te spelen op wat er op je af komt. Dit zorgt voor een gezamenlijke mentaliteit waarbij je snel stappen kunt zetten zonder urenlang overleg.
3. Lerende Cultuur (team- en organisatieniveau)
Een lerende organisatie is een organisatie die openstaat om continu te verbeteren. Als je een lerende cultuur binnen je bedrijf bewerkstelligt, zorgt het ervoor dat er fouten gemaakt mogen worden en dat je elkaar mag verbeteren. Daardoor blijf je niet met elkaar hangen in een oude manier van werken (en omgaan met elkaar), maar kun je snel nieuwe stappen zetten.

Heb je interesse om aan te sluiten bij deze bijeenkomst? Zoek contact met ons en we bellen graag voor een kennismakingsgesprek waarin we meer vertellen over onze werkwijze, en ook graag jouw aandachtsgebieden bekijken.

Marike Splinter

Marike Splinter

Landelijk Kennisteam Bouwnijverheid

Het Landelijk Kennisteam Bouwnijverheid bestaat uit directeuren en leidinggevenden van ondernemingen in de bouw. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen de bouwsector en helpt elkaar vooruit tijdens jullie management trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >