5 belangrijk tips voor business developers

Business & Management, Succesvolle Teams / 24 January 2020

Jij weet natuurlijk al precies wat er moet gebeuren voor succesvol business development maar zeker als je al jaren in het vak zit kan het soms geen kwaad om heel even terug te gaan naar de basis. Even het geheugen weer opfrissen. Dit zijn 5 tips voor succesvol business development.

1. Ken je concurrent

Om goed te worden in het vak en om dat ook te blijven is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de concurrentie. Wat doen zij? Wanneer doen zij het en hoe doen zij het? Als jij op de hoogte bent van het reilen en zeilen van de concurrent kun jij ervoor zorgen dat jij meer opvalt dan de rest. Iets wat in dit vak enorm in je voordeel werken.

2. Houd je relaties warm

Als je eenmaal zaken hebt gedaan is de buit binnen toch? Nee dus. Uit onderzoek blijkt dat juist klanten met wie je al eerder zaken hebt gedaan vaak geneigd zijn opnieuw zaken met je te doen en dan meer geld uit te geven dan nieuwe klanten zouden doen. Neem daarom af en toe contact op met relaties. Reageer online op hun posts, vraag eens hoe het met de zaken staat en drink eens een bakje koffie samen.

3. Vraag letterlijk om het werk

Als je een nieuwe klant hebt ontmoet en een voorstel hebt gedaan, laat het daar dan niet bij. Vraag letterlijk om de klus. Men is dan veel sneller geneigd om je de klus toe te kennen. Je zou bijvoorbeeld zoiets kunnen zeggen als: “Hoe zorgen we ervoor dat ik dit project zo snel mogelijk in gang kan zetten?”

4. Vergeet je website niet

We snappen dat je druk bent met al je projecten maar zeker in deze tijd is het belangrijk dat je website er goed uitziet en dat alles technisch vlekkeloos verloopt. Is het al jaren geleden dat je je website online hebt gezet? Kijk er dan nog eens naar, valt er iets te verbeteren? Moet je misschien eens een heel nieuwe website lanceren? Veel mensen zullen je leren kennen door je website, dus je kunt maar beter een goede eerste indruk achterlaten.

5. Zorg voor een goed team

Een goed team bestaat niet uit allemaal dezelfde types. Een team wordt juist extra sterk als iedereen op zijn eigen manier iets kan toevoegen. Zorg bijvoorbeeld voor iemand die continu met nieuwe ideeën aankomt, een ander die goed is met klanten en weer een ander met een sterk analytisch vermogen. Zo maak je met verschillende mensen en hun eigen kwaliteiten een heus business development dreamteam.

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Business Development

In het Landelijk Kennisteam Business Development komen leidinggevenden business development samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >