5 tips om tijd te besparen als ICT’er

ICT, Efficiënter en Wendbaarder worden / 27 April 2020

Als ICT’er heb je altijd wat te doen. En dat is natuurlijk fijn, want je houdt van je vak. Maar als er zich allerlei problemen tegelijkertijd voordoen op momenten dat het nét even niet lekker uitkomt dan denk je vast wel eens bij jezelf: “Mag het misschien een tandje minder?”

Een beetje extra tijd in de dag kun je af en toe wel goed gebruiken. Daarom is het handig om te weten hoe je tijd kunt besparen. Goed nieuws, je hebt je tijd als ICT’er zelf in de hand. Hier zijn 5 tips om ademruimte te creëren in de altijd drukke werkdag van de ICT’er.

1. Schrap de vergaderingen

Vergaderingen kosten veel tijd en leveren meestal weinig op. Je kunt beter een andere manier zoeken om informatie over te dragen en de vergadering schrappen. Als jij een opdracht moet overdragen aan één persoon, is het dan echt nodig dat het hele team hiervan op de hoogte is?

2. Verbeter je kennis

Hoe meer verstand je hebt van verschillende systemen en programma’s hoe meer je eruit kunt halen. Als je weet hoe je systemen werken kun je alle handigheidjes die erin verwerkt zijn door de developers inzetten om tijd te besparen.

3. Maak een duidelijke planning

Als je medewerkers weten wanneer er wat gebeurt dan kunnen zij sneller anticiperen als je met vragen komt. Ze weten dan namelijk wanneer ze de vragen kunnen verwachten en worden er niet door verrast. Bovendien scheelt een goede planning een hoop onnodige gesprekken op de gang.

4. Zorg voor een duidelijke dataopslag

Er gaat vaak heel veel tijd zitten in het zoeken naar data. Zorg er daarom voor dat data op de juiste manier wordt opgeslagen en dat iedereen en op dezelfde manier naar zoekt. Zet dit desnoods op papier.

5. Zorg voor een goede bereikbaarheid

Als jij ervoor zorgt dat jouw bereikbaarheid optimaal is dan zorg je voor tevreden klanten. En van tevreden klanten hoor je weinig. Zie daar de tijdsbesparing. Denk bij bereikbaarheid niet alleen aan het opnemen van je telefoon maar bijvoorbeeld ook aan het integreren van een chatfunctie op je tablet of je bereikbaarheid per mail. Communiceer de manieren waarop en wanneer je bereikbaar bent goed met je klanten.

INVK Efficiency Methode

Als ICT’er heb je het dus genoeg te doen. Als je bovenstaande tips meeneemt zorg je ervoor dat je genoeg tijd hebt om je werk goed te kunnen doen. Maar hoeveel tijd je ook hebt, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Zeker op IT gebied. Als ICT’er moet je er dus voor zorgen dat je flexibel en wendbaar bent zodat je meteen kunt handelen. Het INVK heeft daarvoor de INVK Efficiency Methode opgezet. Een methode die je in stappen kunt toepassen in eigen organisatie. De INVK Efficiency Methode focust zich op het efficiënter maken van de organisatie, het creëren van de juiste mindset en cultuur en het wendbaarder en flexibeler maken van organisaties.

De methode wordt in kleine kring behandeld, je leert bij het INVK van de wetenschap, van je tafelgenoten en van onze INVK trainer. Je gaat een start maken met de toepassing van deze methode in jouw organisatie. De handvatten die je krijgt aangereikt kun je direct toepassen in je bedrijfsvoering.

Blijf bij ons! Volg jullie speciale Linkedin Pagina want in de volgende post zullen wij je introduceren met onze unieke INVK Efficiency Methode voor Hoofden ICT..

Meer weten? Kom naar het Landelijk Kennisteam Hoofden ICT

Tijdens het Landelijk Kennisteam Hoofden ICT op 23 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Efficiency Methode jouw bedrijf efficiënter en wendbaarder kunt maken. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Hoofden ICT

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam ICT Management

In het Landelijk Kennisteam ICT Management komen hoofden ICT, IT-managers, ICT-directeuren en CIO's samen die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor IT-gerelateerde zaken. Kennis delen, je managementvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden staan binnen dit kennisteam centraal. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >