Voor managers in de metaalsector: 7 tips voor teamontwikkeling

Industrie, Logistiek & Transport, Succesvolle Teams / 3 March 2020

Het succes van ondernemingen valt of staat met teamwork. Als manager in de metaalsector vind je het dan ook belangrijk dat je team zich goed ontwikkelt. Zéker met het oog op het tekort aan gespecialiseerde vakmensen en de noodzaak om mee te gaan met innovaties, zoals Smart Industrie en robotisering, is het belangrijk om continu aan je team te blijven werken. Alleen zo kan je team de groei doormaken, die nodig is om efficiënt samen te kunnen werken, kennis te ontwikkelen en te innoveren. We verzamelde 7 tips voor je, waarmee je aan de ontwikkeling van je team kunt werken. 

1.     Zorg voor een goede basis en diversiteit

Werk aan een goed fundament voor je team. Hoe complexer de taak van het team en hoe gevarieerder het product, hoe groter het belang van een complexe en gevarieerde samenstelling aan persoonlijkheden in je team. Op die manier kunnen medewerkers elkaar aanvullen en tegenwicht bieden. Een goed evenwicht tussen verschillende zienswijzen, maakt het voor teamleden mogelijk om zich te profileren en zet hen tegelijkertijd aan tot reflectie.

2.     Verdeel de rollen goed

Wanneer je een divers team hebt samengesteld, van medewerkers met verschillende (karakter)eigenschappen, is het van belang om de taken en verantwoordelijkheden zó te verdelen, dat ieders functionele rol zoveel mogelijk in lijn is met zijn of haar natuurlijke teamrol. Focus op de sterke competenties van je medewerkers en geef hen de kans daarin uit te blinken. Is één van de leden een innovatieve denker? Herken dit als leidinggevende en zorg ervoor dat diegene in het team met vernieuwing en verbetering bezig kan zijn.

3.     Werk aan vertrouwen

Het creëren van vertrouwen is ontzettend belangrijk voor je team. Zorg ervoor dat teamleden elkaar goed leren kennen. Je kunt dit proces helpen door persoonlijkheidstesten of het kwaliteitenspel te doen, maar je ontkomt er niet aan dat vertrouwen opbouwen tijd kost. Zorg in ieder geval voor positieve gezamenlijke ervaringen, door het team bijvoorbeeld een probleem op te laten lossen, iets te laten beslissen of te ontwikkelen.

4.     Los conflicten op

Laat problemen niet sudderen. Het oplossen van een conflict kan op het moment zelf vervelende gevoelens in je teamleden naar bovenhalen, maar is op de lange termijn erg belangrijk voor een gezonde teamdynamiek. Probeer een open sfeer te creëren, waarin de teamleden zich bewust zijn van de noodzaak om onenigheden op te lossen. Inzicht in verschillende communicatiestijlen kan hierbij helpen.

5.     Neem samen verantwoordelijkheid

Afspreken wie waarvoor verantwoordelijk is, is één ding. Vervolgens moet ieder teamlid deze verantwoordlijkeden ook nakomen. In succesvolle teams stimuleren de leden elkaar en spreken zij elkaar erop aan wanneer zij afspraken niet nakomen. Hierbij hoort ook dat de manager feedback geeft én krijgt.

6.     Besteed aandacht aan resultaten en koppel deze terug

Zorg ervoor dat het team weet aan welke concrete resultaten gewerkt wordt. Maak die resultaten ook inzichtelijk en zorg voor terugkoppeling. Focus op het teamresultaat en beoordeel individuele leden op het teamresultaat en hun bijdrage daaraan.   

7.     Stem je leiderschapsstijl af op het team en de individu

Het is belangrijk om de leiderschapsstijl binnen het team af te stemmen op het team en de individuele teamleden. Let daarbij ook goed op de fase waarin het team zich bevindt.

Wil je als leidinggevende binnen de metaalsector meer weten over hoe je succesvolle teams opzet, samenstelt, managet en ervoor zorgt dat een team alle potentie uit zichzelf kan halen? Kom dan op 11 juni 2020 naar het Landelijk Kennisteam Metaalsector op Landgoed Trompenburgh.  Klik op de link voor meer informatie.

Helaas is deze training niet door gegaan in verband met de Corona Crisis. Houd onze website in de gaten want dit thema komt aan bod in 2021!

Bronnen:

Schateiland. ‘De 5 gouden tips voor teamontwikkeling’. Geraadpleegd op 19-02-2020

PKM (2016). ‘Trends in de metaalindustrie 2016-2021’. Geraadpleegd op 19-02-2020

Teamontwikkeling.net. ‘Geheimen van succesvolle teams’. Geraadpleegd op 19-02-2020

Ronald van der Molen (2016). ‘Hoe bouw je een succesvol team’. Geraadpleegd op 19-02-2020

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Metaalsector

In het Landelijk Kennisteam Directeuren en Managers Metaalsector komen leidinggevenden uit de metaalsector bij elkaar om zich in uiteenlopende managementthema´s te verdiepen en gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen de metaalsector en helpt elkaar vooruit tijdens interactieve trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >