4 Tips voor een innovatief compliance programma

Business & Management, Innovatieve organisaties / 20 April 2020

Een innovatiever compliance programma, is een effectiever compliance programma [1]. De roep om meer innovatie binnen compliance neemt dan ook toe. Wet- en regelgeving is niet alleen strenger geworden, door social media zijn activiteiten van organisaties ook zichtbaarder. Een compliance programma dat meebeweegt met veranderingen, is dan ook essentieel voor het succes ervan. Het is belangrijk dat een programma actueel blijft en medewerkers continu nieuwe incentives geeft. In dit artikel gaan we dan ook in op 4 tips voor een innovatief compliance programma.

De 4 tips zijn gebaseerd op het onderzoek ‘Compliance & Innovatie’ door House of Performance in samenwerking met Risk & Compliance Platform Europe, Michael Page, de Vereniging van Compliance Officers en het Nederlands Compliance Instituut [1].

1.     Maak ruimte voor innovatie

Uit het hiervoor genoemde onderzoek blijkt dat een groot deel van de Compliance Officers aangeeft dat ‘innovatie’ niet tot de primaire taken behoort. Dit moet volgens de onderzoekers veranderen. Compliance Officers mogen elkaar uitdagen en mogen door hun leidinggevende uitgedaagd worden om met creatieve ideeën te komen.

2.     Steun vanuit het management is essentieel

Steun vanuit de leidinggevende is essentieel. “Vraag als leidinggevende actief aan de Compliance Officers hoe hun agenda t.a.v. innovatie eruitziet”, aldus Sjoerd Hogenbirk, één van de onderzoekers uit het onderzoek naar compliance en innovatie.

3.     Ontwikkel als compliance manager je innovatieve en creatieve kwaliteiten

Verdiep je in het onbekende en daag elkaar uit om nieuwe ideeën voor te stellen. Besef dat het niet groots moet zijn om innovatief te zijn, elk idee helpt. Leg verbindingen met andere bedrijfsonderdelen en kijk hoe ze de zaken daar aanpakken.

4.     Neem innovatiecapaciteit ook mee in werving en selectie

Tenslotte, is het volgens de onderzoekers ook belangrijk om innovatie als criteria in de werving en selectie van nieuwe medewerkers mee te nemen. Selecteer Compliance Officers niet alleen op inhoud, maar ook op persoonlijkheid. Bekijk of iemand open staat voor nieuwe ervaringen en kom erachter of hij of zij in het verleden al in staat is gebleken om creativiteit om te zetten in te realiseren ideeën.

Wil je meer weten over hoe je als compliance manager voor meer innovatie binnen je team of organisatie kunt zorgen? Kom dan op 29 juni 2020 naar de training ‘innovatieve organisaties’ van het Landelijk Kennisteam Compliance

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Compliance

In het Landelijk Kennisteam Compliance komen managers, directeuren en leidinggevenden werkzaam in compliance samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >