5 tips voor effectief operationeel management

Business & Management, Overtuigend Communiceren / 9 January 2020

Als operationeel manager ben je een onmisbare schakel als het gaat om de vertaling van het strategisch beleid van je organisatie naar uitvoerende werkzaamheden. Plannen, organiseren, ervoor zorgen dat de uitvoering van taken goed kan verlopen; je draait er je hand inmiddels niet meer voor om. Je zou alleen geen operationeel manager zijn als je niet altijd op zoek bent naar verbetering. Hoe maak je het verschil binnen operationeel management? In dit artikel geven we hiervoor enkele tips.

1. Vertaal organisatorische doelen in je strategie

Als operationeel manager houd je je bezig met integrale onderdelen van de waardeketen, zoals kostenbesparingsprogramma´s, managementsystemen en de optimalisatie van werkstromen. Je strategie om uitvoerende werkzaamheden zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen, komt voort uit het beleid van het strategisch management van de organisatie. Hoewel de dagelijkse voortgang van zaken op de afdeling(en) een groot deel van je tijd in beslag neemt, is het belangrijk om doelen te stellen voor de ontwikkeling van je organisatie op operationeel gebied. Daarmee kun je onder andere richting geven aan je risicomanagementstrategie en de introductie van nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld de implementatie van een nieuwe klantendatabase of opleiding voor je medewerkers. Zorg ervoor dat je op die manier bijdraagt aan de strategische doelstellingen van je organisatie.

2. Weet wat er leeft onder je medewerkers

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je als operationeel manager weet wat er speelt op de werkvloer, maar met échte betrokkenheid en interesse in je medewerkers kun je nog altijd het verschil maken. Stuur je mensen niet alleen aan vanuit je kantoor, maar wees aanwezig en betrokken op de afdeling(en), peil de sfeer en stel vragen. Maak er een gewoonte van iedere dag even de tijd te nemen om op de afdeling(en) rond te lopen, te voelen wat er leeft en belangrijke aandachtspunten te bespreken.

3. Werk aan goed risicomanagement

Focus niet alleen op het creëren van een voornamelijk reactief systeem, waarbij je team gericht is op het nakomen van regels. Betere langetermijnresultaten behaal je als je een cultuur creëert waarin medewerkers zich bewust zijn van de noodzaak om bijvoorbeeld veilig en schoon te werken. Training en zelfreflectie zijn daarbij van groot belang. Zo zorg je voor goede gewoontes, om zo op lange termijn risico´s te voorkomen.

4. Omarm technologische ontwikkelingen

Zorg ervoor dat je goed weet waar binnen je organisatie de prioriteiten liggen als het gaat om technologische ontwikkeling. Bedenk met welke technologische toepassingen je de organisatie naar een hoger niveau kunt brengen en op welke manier je dat zo effectief mogelijk kunt doen. Daarbij is het belangrijk om je medewerkers te trainen, zodat ze weten hoe zij de nieuwe toepassingen zo goed mogelijk kunnen gebruiken.

5. Pas je communicatiestijl op mensen aan

Als schakel tussen het strategisch beleid en de uitvoering daarvan, is je overtuigingskracht erg belangrijk. Je weet vast al uit ervaring dat verschillende mensen op uiteenlopende manieren op zaken zoals veranderende processen, feedback of lastige vragen reageren. Om het beste uit je medewerkers te halen, is het erg belangrijk om je communicatiestijl op iedere persoon aan te passen. Daarnaast is het van essentieel belang om mensen op een prettige manier in je ideeën mee te krijgen, zonder dat dit door hen als opdringerig wordt ervaren. Sommige mensen beschikken van nature al over een grote dosis overtuigingskracht, maar het goede nieuws is dat je ook kunt leren hoe je mensen op een prettige manier met je meekrijgt.

Tijdens het Landelijk Kennisteam Operationeel Management op 2 maart 2020, gaan we dieper in op hoe je als leidinggevende in het operationeel management mensen op een prettige manier kunt overtuigen. Dit doen we aan de hand van de Convince Methode. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-winsituaties ontstaan. Klik hier voor meer informatie over het Landelijk Kennisteam Operationeel Management

Bronnen:

-INVK (2019). Overtuigen op een eerlijke een prettige manier. Geraadpleegd op 5/10/2019

-Insights for Professionals (2017). What are the best habits for effective operations management? Geraadpleegd op 5/10/2019

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Operationeel Management

Het Landelijk Kennisteam Operationeel Management bestaat uit operationeel managers, directeuren en leidinggevenden operationeel management en operations managers. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis op het gebied van operationeel management en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >