Goed teamwerk maakt goed onderwijs

Onderwijs, Succesvolle Teams / 2 March 2020

Werken binnen een team is geen nieuw concept wanneer je in de onderwijssector werkt. De grootste drijfveer van teamwerk in scholen is het verbeteren van het onderwijs, het creëren van een schoolomgeving waar alle kinderen maximaal kunnen groeien. Elke school heeft verschillende teams met uiteenlopende doelstellingen en samenstellingen. Behalve teams die bestaan uit leerkrachten zijn er ook teams van leerkrachten en leerlingen of leerkrachten en ouders. Wat de samenstelling of het doel ook is, teams worden in het leven geroepen omdat samen werken aan een doel de slagingskans groter maakt. Niet alleen leerlingen plukken de vruchten van succesvol teamwerk, ook voor medewerkers zijn er voordelen: meer gebruik maken van elkaars ervaring en kwaliteiten, meer professionele beslisruimte, meer arbeidsvreugde. Dit is in het huidige klimaat van de onderwijs sector van onschatbaar belang. In een sector die te maken heeft met problemen zoals te lage lonen, te weinig leerkrachten, te hoge werkdruk en ziekteverzuim kan succesvolle samenwerking in een team de draagkracht van leerkrachten verhogen. Dit betekent verlichting van werkdruk maar ook meer werkplezier.

Echter, niet alle teams zijn succesvol en bereiken hun doel. Teams die niet goed samenwerken kunnen zelfs bijdragen aan meer werkdruk, ontevredenheid en frustratie. Dit kan voorkomen worden. In onze vorige blogpost hebben we een aantal fundamenten genoemd die aan de basis liggen van een succesvolle samenwerking van een team. Goed samenwerken is een kunst en ook al weet je wat de ingrediënten zijn van een succesformule, een winnend team creëren is niet makkelijk.

INVK Team Methode

Op 14 september 2020 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Onderwijs. Met behulp van de INVK Team Methode focussen we dan op hoe je succesvolle teams samenstelt, hoe je deze teams kunt managen en hoe je de signalen kan herkennen dat jouw team meer potentie heeft dan wat het op dit moment bereikt. Je leert hoe talenten in een team tot ontplooiing kunnen komen, hoe diversiteit bijdraagt aan de efficiëntie van een team en welke voorwaarden er zijn om teamleden echt een gevoel van verantwoordelijkheid te laten ontwikkelen. De INVK Team Methode kan je in stappen toepassen in je eigen school. We werken in een kleine kring en je leert van de wetenschap, van je tafelgenoten en van onze INVK Consultant die het overleg zal leiden. Door middel van verschillende werkvormen en een afwisselend leerprogramma leer je samen met sector collega’s alles over succesvolle teams en over jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Locatie

Alle bijeenkomsten van het INVK vinden plaats op Buitenplaats Huis Trompenburgh in ’s Gravenland. Dit is een prachtig gelegen locatie omgeven door bomen en water waar je na afloop van het landelijk overleg nog van kan genieten tijdens de informele INVK lunch. Dit is een vrijblijvende en leuke kans om te netwerken en met vakgenoten na te praten.

Klik op de onderstaande link om je op te geven voor dit INVK Landelijk Kennisteam Onderwijs of om meer informatie aan te vragen. We zien je graag op 14 september 2020!

Landelijk Kennisteam Onderwijs – Succesvolle Teams

Bronnen:

Werken in teams - vragenlijst voor teamontwikkeling in het VO

Eén team, één taak - 7 kenmerken van succesvolle teams

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Onderwijs

In het Landelijk Kennisteam Onderwijs komen managers en directeuren uit het onderwijs samen om uitdagingen binnen het onderwijs aan te pakken en te leren over uiteenlopende managementthema´s. Door je bij dit team aan te sluiten, breng je elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen het onderwijs, werkt aan je leiderschapsvaardigheden en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >