Innovatie en ontwikkeling moet als voorwaarde gezien worden voor een florerende praktijk. Technologieën veranderen steeds sneller, de markt wordt steeds opener en de concurrentie neemt toe. Het is dus van belang dat je als praktijk meekomt en je tanden in innovatie zet. Maar de grote vraag is hoe?
Het is erg belangrijk dat je medewerkers zich in een omgeving bevinden waarbij zij fouten mogen maken. Een kleine kanttekening: ze moeten er uiteraard wel van leren. Dit betekent dat je een omgeving moet creëren waarin medewerkers tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe concepten. Daarvan is niet meteen duidelijk of die ook daadwerkelijk zullen slaan, commercieel én praktisch gezien. Maar je praktijk dient deze activiteiten wel te faciliteren, met begeleiding en de juiste middelen.
Techniek alleen zal niet genoeg zijn om je praktijk naar de volgende fase van de adaptatie te leiden. Maar wat dan wel? De sleutel tot succes is samenwerking. Samenwerking en het openstaan voor nieuwe denk- en werkwijzen verhoogt namelijk de mate van deelname en motivatie. Het brengt mensen samen en creëert een experimentele omgeving waar makkelijk goedkeuring behaalt kan worden en waar innovatie glorie bereikt. De meest succesvolle organisaties werken heel goed samen met partners, cliënten en andere partijen.
Hoe weet ik nu of ik succesvol bezig ben? Uit onderzoek blijkt dat innovatiesucces wordt beoordeeld door zowel activiteit-gebaseerde statistieken als uitkomst-gebaseerde statistieken. Hierbij wordt gekeken naar een mix van harde, cijfermatige data en zachte, woordelijke data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal werknemers dat getraind is in innovatiemethoden en het aantal cliënten dat betrokken is in het innovatieproces en hun reacties. Of de gemiddelde doorlooptijd van het innovatieproces en het percentage van de omzet of winsten afkomstig van deze nieuwe producten of diensten. Maar welke metingen zijn nu het meest effectief? Dit is onder andere afhankelijk van het soort innovatie. Echter een belangrijke vuistregel is: hoe vernieuwender de innovatie is, hoe meer succes te beoordelen op basis van de activiteit, in plaats van de uitkomsten.
Tijdens het Landelijk Kennisteam Tandartsen en Tandheelkundig Specialisten leer je onder andere hoe je als leidinggevende;
Op 23 maart 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Tandartsen en Tandheelkundig Specialisten. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Innovatieve organisaties.
Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere tandartsen en tandheelkundige specialisten, én kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over innovatieve organisaties en jouw rol als leidinggevende in dit proces.
Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.
Sanne Immerzeel
In het Landelijk Kennisteam Tandartsen en Tandheelkundig Specialisten komen vakgenoten uit de tandheelkunde samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.
Heel wat bedrijven bevinden zich als gevolg van de aanhoudende ...
Als risk manager hou je je bezig met het inschatten en beperken ...
De wereld verandert snel en continu. En de impact van al die veranderingen ...