Hoe voorkom je als tandartsenpraktijk gaten in je team van talent?

Zorg & Gezondheid, Talentmanagement / 7 January 2020

Van tandarts wissel je niet snel. Voor veel mensen is de band met hun tandarts een die gebaseerd is op vertrouwen en vertrouwen ruil je niet zomaar in. Echter, er is een tekort aan gekwalificeerde tandartsen in Nederland en dit wordt steeds vaker opgevangen door tandartsen uit het buitenland. Fijn dat deze oplossing er is maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT) verdwijnt een groot deel van deze buitenlandse tandartsen binnen vijf jaar weer. Hierdoor kunnen patiënten geen langdurige vertrouwensband opbouwen met hun tandarts. (Nieuw) Talent Management staat dus hoog op de agenda in de Nederlandse tandheelkundige branche. Wanneer de tandarts blijft, blijft de patiënt ook.

De voorspelling is dat het tekort aan tandartsen in Nederland niet snel opgelost zal zijn. Eerder dit jaar rapporteerde de NOS: “ Waren er in 2001 nog 366 buitenlandse tandartsen aan het werk, nu zijn dat er ruim 1460 van de 8670, oftewel 18 procent. Dat blijk uit cijfers van de KNMT. Het tekort wordt onder meer veroorzaakt door een gebrek aan opleidingsplaatsen. Elk jaar gaan zo'n 300 tandartsen met pensioen en studeren er 240 af. Een speciale commissie waarin zowel de KNMT als de ANT (Associatie Nederlandse Tandartsen) vertegenwoordigd is, heeft de minister geadviseerd om het aantal opleidingsplaatsen te verhogen van 259 naar 311. Zou de minister daarin meegaan, dan komen die opleidingsplekken er pas in 2020 en studeren de eerste tandartsen af in 2027”.

Hoe kan een tandartsenpraktijk in deze markt van schaarste voorkomen dat ze haar talent verliest aan de concurrent? Hoe kan een specialist structureel gefaciliteerd worden zodat hij/zij lekker in zijn vel zit, het beste van zich geeft, zich gewaardeerd voelt en niet op zoek gaat naar een andere baan om zich verder te gaan ontplooien? Dit dringende vraagstuk is het onderwerp tijdens het Landelijk Kennisteam Tandartsen en Tandheelkundig Specialisten op 31 maart 2020.

Tijdens de bijeenkomst gaan we dieper in op de door het INVK ontwikkelde Gift Methode, waarbij we de oplossingsrichtingen voor het werven, opstarten, ontwikkelen en behoud van nieuw talent toepassen. Ben je werkzaam in de tandheelkundige branche en wil je je aanmelden? Klink dan op de link in deze tekst.

Helaas is deze training niet door gegaan in verband met de Corona Crisis. Houd onze website in de gaten want dit thema komt aan bod in 2021!

Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Landelijk Kennisteam Tandartsen en Tandheelkundig Specialisten

In het Landelijk Kennisteam Tandartsen en Tandheelkundig Specialisten komen vakgenoten uit de tandheelkunde samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >