Succesvolle teams leiden in de zorg, hoe kun je dat het beste doen?

Zorg & Gezondheid, Succesvolle Teams / 11 December 2020

Als leidinggevende in de zorg weet je als geen ander hoe belangrijk succesvolle teams zijn. In de zorgsector heb je soms te maken met intense situaties, waarbij het belangrijk is dat het team op elkaar kan rekenen. Als leidinggevende in de zorg sta je af en toe dan ook voor een flinke uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat jouw team plezier blijft houden in hun werk en hoe zorg je voor vertrouwen en motivatie bij de teamleden? Bij het INVK inspireren wij je graag om het beste uit jouw team te halen. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder!

Het creëren van een succesvol team
Een succesvolle organisatie dankt zijn succes voor een groot deel aan succesvolle teams. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer alle medewerkers van een team plezier hebben in hun werk, dit zorgt voor betere resultaten. Het is de droom van elke leidinggevende om een team te creëren waarin de leden gelijkwaardig zijn voor elkaar, ze samen een doel nastreven en resultaatgericht te werk gaan. Maar hoe kun je dit als leidinggevende creëren en misschien nog wel belangrijker: hoe behoud je zo’n team?

Om als leidinggevende een succesvol team te creëren én te behouden zijn er een aantal zaken belangrijk. Het begint bij jou als leidinggevende: heb jij een duidelijk doel voor ogen? Wat is jouw visie en hoe wil je deze bewerkstelligen? Door dit vervolgens op de juiste manier over te brengen op het team, kun je vertrouwen en draagvlak creëren binnen het team. Zorg dat je dit helder hebt voor jezelf, denk hier goed over na en zet het op papier.

Daarnaast is het van belang om open en duidelijk te communiceren naar jouw team. Wees duidelijk over de regels en het beleid dat je wilt voeren, maar sta hierbij ook open voor feedback van de medewerkers. Op die manier creëer je een veilige omgeving waarin op een respectvolle manier kan worden gecommuniceerd. Door transparant te zijn over de doelen en verwachtingen die jij hebt als leidinggevende, weten alle medewerkers waar ze aan toe zijn en voorkom je misverstanden. Zorg daarom bijvoorbeeld ook dat iedereen op de hoogte is bij veranderingen binnen de organisatie.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK
Lijkt het jou interessant om deze zaken verder te bespreken? Of zou je meer informatie willen over het creëren van succesvolle teams? Op maandag 8 februari 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Zorg. Tijdens dit event gaan we aan de hand van de INVK Team Methode aan de slag met verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. Zo gaan we dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens deze kennissessie kom je niet alleen in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën vanuit de trainer maar is er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met andere teamleiders uit de zorg. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan op de onderstaande link.

Landelijk Kennisteam Zorg - Succesvolle Teams.

Sophie Falkena

Sophie Falkena

Landelijk Kennisteam Zorg

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Zorg centraal. In dit kennisteam komen clustermanagers en managers zorg van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >