Succesvol veranderen met Portfolio Management

Business & Management, Succesvolle Teams / 25 November 2020

We leven in een wereld die steeds sneller verandert en die daarmee ook steeds opener wordt en waarbij de concurrentie alsmaar groter wordt. Wil je succesvol worden en blijven met je team dan zal je niet alleen strategische keuzes moeten maken!

Een begrijpelijke doelstelling

Het belang van een begrijpelijke doelstelling zal niemand ontkennen. Van een goed geformuleerd en gewenst resultaat kunnen de teamleden afleiden waar ze verantwoordelijk voor zijn en hoe ze zinvol kunnen bijdragen aan het bereiken hiervan. Desondanks is het opstellen van een gezamenlijk doel niet gemakkelijk, en soms niet meer dan een gekoesterde illusie. Dit omdat ieder teamlid dit op zijn op zijn of haar eigen manier betekenis zal geven. Zo zal voor de een de uitkomst voorop staan en een ander zal zich juist sterk willen maken voor de diepgang en de kwaliteit van de besluitvorming. En voor weer een ander staan de samenhang en de eendracht centraal. Zorg er dus voor dat je als leidinggevende dit goed inzichtelijk hebt. Hierdoor kun je voortdurend aanscherpen en bijstellen om de juiste doelstelling voor ogen te blijven houden.

De cruciale rol van de leidinggevende

Om psychologische veiligheid te ontwikkelen dien je als leidinggevende het juiste gedrag voor te doen en te stimuleren. Denk hierbij aan:

  • Luisteren en samenvatten
  • Uit laten spreken van collega’s
  • Respectvol reageren op elkanders mening
  • Rekening houden met elkaars gevoelens
  • Motiveer en moedig collega’s aan om zich te uiten

Door transparante communicatie kan er veel goeds ontstaan. Mits dat deze gesprekken eerlijk en open zijn maar ook positief. Want wanneer de gesprekken stroef, onoprecht of negatief verlopen komen er moeilijkheden. De zogenaamde voedende gesprekken zijn essentieel voor succes. De grimmige gesprekken staan garant voor problemen en zullen je niet succesvol maken.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Zou je meer willen weten over het opzetten en behouden van succesvolle teams binnen jouw organisatie? Op 12 januari 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Portfolio Management. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere Portfolio managers en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan op de onderstaande link.

Landelijk Kennisteam Portfolio Management

Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Portfolio Management

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Project Portfolio Management centraal. In dit kennisteam komen projectportfolio-managers samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als portfolio manager te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >