Onder invloed van elkaar snel opvolgende veranderingen, zetten organisaties het creëren van meer wendbaarheid hoog op hun prioriteitenlijst. Dit biedt hen immers kansen om sneller en flexibeler in te spelen op hun dynamische omgeving. Ze gaan vervolgens enthousiast aan de slag met agile werken, lean processen en zelfsturing. Wat veel mensen echter over het hoofd zien, is dat een wendbare strategie verder gaat dan dat. In dit artikel leggen we je dit uit.
Veel organisaties zijn inmiddels aan de slag gegaan met agile werken. Deze manier van werken, afkomstig uit de ICT-wereld, kenmerkt zich door flexibiliteit en multidisciplinariteit. Daarnaast is agile ook cyclische en iteratief en focust het zich op het sneller en flexibeler tot resultaten komen. Hoewel agile werken en de scrum-methodiek oorspronkelijk uit de ICT komen, wordt het inmiddels ook veelvuldig ingezet binnen andere functiegebieden, zoals HR en marketing.
Echter, heeft agile werken, net zoals lean processen en zelfsturing, voornamelijk betrekking op ‘operationele wendbaarheid’. Het is natuurlijk heel goed om aan die vorm van wendbaarheid te werken, maar als je écht naar een wendbare strategie streeft, is daarvoor meer nodig. Agile werken wil namelijk niet zeggen dat je je strategische koers snel genoeg kunt verleggen om zo flexibel op elkaar rap opvolgende ontwikkelingen in te kunnen spelen.
Naast een flexibele werkorganisatie met flexibele bedrijfsprocessen, is het van belang om ‘het grotere plaatje’ voor ogen te houden en aan je strategische wendbaarheid te werken. Volgens Sjors van Leeuwen, adviseur op het gebied van klantgericht ondernemen, draait het daarbij om zaken als verbindend leiderschap, strategisch topteam, strategische alertheid, rolling strategy, klant-gedreven innovatie, digitale innovatie en een wendbare merk-klantrelatie, die soepel meebeweegt met de gewijzigde koers van de organisatie [1]. Volgens het boek ‘Het verschil maken in digitale transformatie’ [2], kan een organisatie op 3 niveaus wendbaarder worden:
Volgens het hiervoor genoemde boek, is het voor organisaties en ICT-afdelingen belangrijk om ook op strategische niveau wendbaar te zijn en niet alleen te vertrouwen op operational agility. Dit is volgens het boek te realiseren met de volgende 4 bouwstenen:
Ook voor ICT-ondernemingen is het belangrijk om wendbaarheid op strategisch niveau te creëren. Speciaal voor directeuren van ICT-ontwikkel en -adviesbureaus organiseert het INVK daarom op 24 juni het Landelijk Overleg Directeuren ICT - Ontwikkel en -Adviesbureaus met het thema ‘Efficiënter en Wendbaarder worden’. Wil je meer weten over deze bijeenkomst of jezelf hiervoor aanmelden? Klik dan hier op het Landelijk Kennisteam Directeuren ICT Ontwikkel en Adviesbureaus
Bronnen
[1] Leeuwen, Sjors (2018). ‘Wendbaar ondernemen is meer dan agile werken’. Gepubliceerd op managementimpact.nl. Geraadpleegd op 08-03-2020.
[2] Zwiggelaar, K., Luxemburg van, A. (2016) ‘CIO 3.0 Het verschil maken bij digitale transformatie’. Van Haren Publishing. pag. 123.
Kitty Doets
Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.
Het Landelijk Kennisteam Directeuren ICT Ontwikkel- en Adviesbureaus bestaat uit directeuren van ICT-bureaus. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s, delen zij hun kennis en vergroten zij hun netwerk. Door je aan te sluiten bij dit kennisteam, heb je de mogelijkheid om continu aan je leiderschapsvaardigheden te werken door middel van inspirerende en interactieve trainingen. Doordat je aan de trainingen deelneemt met een selecte groep aan vakgenoten, kan onze INVK-trainer diep op individuele cases ingaan.
De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...
De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...
De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...