Deze skills zorgen ervoor dat je geen goede, maar de beste contractmanager bent

Business & Management, Innovatieve organisaties / 18 March 2020

Contractmanagers zijn een belangrijke schakel binnen een bedrijf. Een goede contractmanager maakt, beheert en controleert de contracten van een bedrijf. De beste contractmanager doet dit zowel op technisch vlak als op persoonlijk vlak op uitzonderlijke wijze. De beste contractmanager bespaart een bedrijf een hoop geld en is van alle markten thuis. Dat komt omdat de beste contractmananager in het bezit is van de volgende skills:

Je weet precies hoe het bedrijf waar je werkt in elkaar zit

Alleen als jij weet hoe het bedrijf werkt en wat belangrijke waarden zijn kun jij het beste uit je vak als contractmanager halen. Je weet hoe je diensten moet aanbieden op een manier die het bedrijf niet alleen ondersteunen, maar ook verder vooruit helpen.

Je bent reëel

Om ervoor te zorgen dat je contracten goed kunt blijven managen moet je ervoor zorgen dat je er geen onredelijke verwachtingen worden gecreëerd. Blijf reëel en zorg ervoor dat iedereen precies weet waar hij aan toe is.

Je bent op de hoogte van financiële én operationele risico’s

Om het bedrijf te beschermen ben je op de hoogte van alles wat er maar mis kan gaan rondom contractmanagement. Je weet wat de financiële risico’s en de operationele risico’s zijn zodat je problemen kunt tackelen voordat ze daadwerkelijk ontstaan en het bedrijf schade toebrengen.

Je kent elk contract van voor tot achter uit je hoofd

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Om een contract goed te kunnen managen moet je wel weten wát je precies moet managen.

Je bent goed in onderhandelen

Als contractmanager ben je de schakel tussen een bedrijf en zijn leverancier. Een bruggenbouwer die tegelijkertijd ook het beste resultaat voor zijn opdrachtgever nodig heeft. Je moet dus kunnen vertrouwen op je onderhandelskills om het beste eruit te slepen.

Je kunt anderen inspireren

Onderdeel van het onderhandelen is de inbreng van enige charme. Als jij anderen kunt inspireren, kun je die eigenschap gebruiken om reeële contracten op te stellen waar iedereen blij mee is.

Goede, of de beste contractmanagers hebben dus zowel kennis en kunde nodig op zowel menselijk als technisch vlak. Door je eigen werkzaamheden te reflecteren met andere vakgenoten kun je op een breder vlak naar jezelf kijken en beide kanten verbeteren. Die vakgenoten kun je ontmoeten bij het Landelijk Kennisteam Contract Management.

Meer weten? Kom naar de bijeenkomst voor het Landelijk Kennisteam Contract Management

Tijdens de bijeenkomst voor Landelijk Kennisteam Contract Management op 14 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Innovatie Methode jouw bedrijf efficiënter en wendbaarder kunt maken. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Contract Management

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Contract Management

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Contract Management centraal. In dit kennisteam komen contractmanagers van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende contractmanagement te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >