Psychologische veiligheid binnen je team tijdens projecten

Bouw, Succesvolle Teams / 16 November 2020

Tegenwoordig worden opdrachtgevers steeds veeleisender en doet elk architecten- en ingenieursbureau inspanningen om beter te presteren, zeker op het vlak van innovatie. Er wordt daarom steeds meer ingezet op methodieken als agile, lean, scrum en groei mindsets. Maar heeft het wel kans van slagen als werknemers zich niet veilig  voelen om hun comfortzonde te verlaten? En bang zijn om te falen? Het antwoord is kort en krachtig: nee. Psychologische veiligheid is dé key om als team effectief te zijn. Maar wat is er nodig om dit in je team te creëren?

Maak duidelijke afspraken

Alles begint met het opstellen van duidelijke afspraken. Zorg dat je weet waarom jullie samen zijn, wat het doel van het team is, maar ook van elk teamlid. Dit klinkt misschien helder, maar is het vaak niet. Stel de vraag maar eens aan ieder van je teamleden wat het doel is van het team en naar het doel van ieder teamlid. Je zult voor een grote verrassing komen te staan. Alleen al het open en eerlijk beantwoorden van deze vraag vraagt al heel wat vertrouwen in het team en de teamleden. Vraag expliciet om elkaars vertrouwen en maak tastbaar wat elk van jullie hieronder verstaat. Wees bewust dat veronderstellingen en zaken die niet uitgesproken worden veiligheid verzwakken.

De rol van de leidinggevende

Als leidinggevende heb je een pioniersfunctie rond psychologische veiligheid. Het is aan de leidinggevende om rituelen in te stellen, een feedback cultuur te creëren, om duidelijk te maken hoe belangrijk psychologische veiligheid is. Daarbij is het van belang dat je zelf het goede voorbeeld dient  te geven en durft toe te geven waar fouten zijn gemaakt. Als leidinggevende waak je er voor dat de regels en afspraken rond psychologische veiligheid gerespecteerd worden. Je treedt bijvoorbeeld op wanneer het vertrouwen wordt geschaad of iemand bij het geven van feedback op de man speelt. Als je namelijk op de man speelt, krijg je enkel welles-nietes discussies. De leidinggevende is echter niet de enige verantwoordelijke voor psychologische veiligheid.

Spanningen en conflicten

Psychologische veiligheid betekent dat er ruimte is voor de goede én minder goede kanten. Ga je conflicten uit de weg?  Dan ontstaat er een oneerlijk gevoel van veiligheid. Daarom is het belangrijk dat spanningen snel benoemd en aangepakt worden. Hierbij heeft elk teamlid de plicht om de spanning te benoemen zodra een ander dit ervaart. Degenen tussen wie er spanning is, zijn zelf verantwoordelijk om dit op te lossen. Spanningen en conflicten zijn immers steeds tweezijdig. Kies als leidinggevende geen kant, maar ondersteun het proces en help om te focussen op de essentie. Dit vraagt in het begin begeleiding en oefening omdat we het verleerd zijn om zo met elkaar om te gaan.

 

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Zou je meer willen weten over het opzetten en behouden van succesvolle teams binnen jouw organisatie? Op 27 januari 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere teamleiders uit de zorg en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.

Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs

In het Landelijk Kennisteam Architecten en Ingenieurs delen architecten en ingenieurs kennis en ontwikkelen zij hun leiderschapsvaardigheden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Tijdens de trainingen staat kennisdeling centraal en werk je in deze kleine groep, onder leiding van een ervaren trainer aan je succes.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >