Project Portfolio Management gaat niet alleen over processen en technologie

Business & Management, Innovatieve organisaties / 2 March 2020

Als er gesproken wordt over Project Portfolio Management gaat het over het algemeen niet direct over het menselijk handelen. Toch is dit een essentieel onderdeel ervan. Hoe worden projecten geïmplementeerd in het bedrijf? Welke besluiten worden er genomen rondom het portfolio management. Het zijn zulke vragen die belangrijk zijn voor de toekomst van een een bedrijf en zaken die je niet aan machines kunt overlaten. 

Welke menselijke factoren zijn belangrijk?

Om duurzame resultaten te boeken met project portfolio management is het belangrijk dat de processen en systemen goed lopen maar ook dat de juiste mensen op de juiste momenten de juiste beslissingen nemen. Dit blijkt ook een onderzoek van Ruysdaal. Het bedrijf stelde zo’n 80 organisaties in het project- en portfolio managementlandschap vragen over onder andere portfoliomanagement. Uit dat onderzoek kwam een rapport voort waarin de menselijke succesfactoren voor project portfolio management genoemd worden. Op 1 staat authenticiteit. Wat zoveel betekent als dat de persoon een échte verbinding moet voelen met de strategische doelen van de organisatie. 

Communicatie en teamwork 

Een andere succesfactor voor duurzaam portfoliomanagement is interpersoonlijke communicatie. Voor het delen van zowel goed als slecht nieuws zijn goede ocmmunicatieve eigenschappen van groot belang in een organisatie, iets wat zeker niet onderschat mag worden. Ook het vermogen om te denken in ‘collectieve context’ is een heel belangrijke onderdeel van succesvol portfolio management. Teamwork dus eigenlijk. 

Leiderschap, de bereidheid om te leren en het vermogen om veranderingen te begeleiden zijn volgens de onderzoekers nog meer belangrijkste eigenschappen die mensen moeten hebben die zich bezig houden met Project Portfolio Management. 

Update van systemen én van mensen

Alle systemen en technologieën hebben baat bij updates. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de menselijke factor in project portfolio management. Een van de eigenschappen die zorgt voor duurzaam project portfolio management is, zoals je al eerder las, de bereidheid om te leren. Want hoe meer je weet en leert, hoe beter je jouw werk kunt doen. Innovatie is dus niet alleen belangrijk voor processen en systemen maar ook voor jezelf. Bij het INVK organiseren we daarom het Landelijk Overleg Project Portfolio Management waarbij je niet alleen leert hoe je met de speciale INVK Innovatie Methode sneller kunt innoveren binnen jouw organisatie maar je ook in contact komt met vakgenoten. 

Meer weten? Kom naar het Landelijk Overleg Project Portfolio Management

Tijdens het Landelijk Overleg Project Portfolio Management op 15 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Innovatie Methode jouw meer innovatie en meer vooruitgang binnen je organisatie kunt creëren. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Overleg Project Portfolio Management.

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Portfolio Management

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Project Portfolio Management centraal. In dit kennisteam komen projectportfolio-managers samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als portfolio manager te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >