Op rolletjes: vind een flexibele balans in de logistiek

Industrie, Logistiek & Transport, Efficiënter en Wendbaarder worden / 10 November 2020

Als leidinggevende binnen de logistieke sector is het essentieel om efficiënt en wendbaar te werken. Dagelijks komt er ontzettend veel op je af, en moet je voortdurend zorgen dat je reageert op de dingen die misschien net ander lopen dan je gewend bent. Daarnaast zal er een aantal processen zijn die altijd hetzelfde lopen en waar je eigenlijk geen omkijken naar hebt. Toch kan het de moeite waard zijn om ook daar eens opnieuw naar te kijken. We zouden naar logistieke wendbaarheid kijken vanuit twee oogpunten:

1. De voorspelbare processen, die eigenlijk al op rolletjes lopen.
Hoewel het mooi is als de dingen gaan zoals ze moeten, is het belangrijk om te blijven zoeken naar wat beter kan. Hoe kun je zorgen dat vaste procedures geen vastgeroeste procedures worden?

2. De onvoorspelbare dingen, die ervoor zorgen dat je in beweging moet blijven.
Met de juiste ervaring is het geen probleem dat je in een dynamische werkomgeving zit. Hoe kun je ervoor zorgen om niet alleen te reageren op wat er op je afkomt, maar om ook een organisatiecultuur te creëeren die is voorbereid op die dynamiek?

Hoe kun je als logistieke rollerskater de balans vinden tussen het in stand houden van lopende processen en het bewegen op de maat van de (logistieke) muziek? Het is belangrijk om vaart te houden; de logistiek staat niet stil. Maar als je niet voorbereid bent op onverwachte wendingen, kun je zomaar uit balans geduwd worden.

Bij de bijeenkomst van het Landelijk Kennisteam Logistiek gaan we over efficiëntie en wendbaarheid aan de slag aan de hand van informatie uit de INVK Wendbaarheid Methode. We kijken daarbij naar drie pijlers:
1. Flexibele Mindset (individueel niveau)
We kijken hoe je op individueel niveau, zowel jijzelf als je medewerkers/team, een flexibele en open mindset kunt creëeren. We hopen je de tools te geven om jezelf te verassen en op een andere manier naar jouw positie te kijken. 
2. Wendbare organisatie (team- en organisatieniveau)
Er zijn verschillende manier om te zorgen dat je als organisatie wendbaarder kunt worden. Vaak ligt de sleutel bij je medewerkers. Als je hen actief kunt betrekken bij het maken van strategische kaders, zorg je voor een denkende organisatie die niet bang is te vernieuwen en in beweging te blijven.
3. Lerende Cultuur (team- en organisatieniveau)
Door een lerende cultuur te stimuleren binnen je organisatie geef je de mogelijkheid om te groeien. Je bent nooit af; als individu niet, als team niet, als organisatie niet. Door jezelf die lerende houding als identiteit aan te meten, kun je ondersteunend zijn aan de wendbaarheid van je organisatie.

Tijdens deze bijeenkomst ga je met vakgenoten in gesprek aan de hand van een aantal actieve werkvormen die de trainer aanreikt. In een kleine groep ga je zoeken naar een vertaalslag naar jouw situatie; welke van deze pijlers kan jouw helpen om te groeien in wendbaarheid?

Als je interesse hebt om aan te sluiten, zoek dan via dit formulier contact met ons, we bellen graag voor een kennismakingsgesprek!

Marike Splinter

Marike Splinter

Landelijk Kennisteam Logistiek en Supply Chain

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Logistiek centraal. In dit kennisteam komen logistiek managers van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als facilitair leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Industrie, Logistiek & Transport, Invloedrijk leiderschap

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Hopelijk is het snel weer mogelijk om gewoon teamsporten te spelen. ...

lees meer >
3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >