Onderwijsinnovatie: Gooi het bijltje er niet bij neer!

Onderwijs, Innovatieve organisaties / 7 July 2020

Passie voor innoverend leren

Het onderwijs zit vol met gepassioneerde mensen die overstromen van ideeën. Van docenten die steeds nieuwe lessen uitproberen tot directeuren en bestuur dat vernieuwende vormen wil implementeren in hun organisatie. In de afgelopen corona-periode zijn er in razend tempo nieuwe stappen gezet in het digitale domein. Maar als we het hebben over onderwijsinnovatie, wat bedoelen we dan eigenlijk precies?

Digitaal

Een paar keer klikken op google en je hebt handenvol voorbeelden van onderwijsinnovatie. Veel van die voorbeelden gaan over digitale innovaties. Het digibord is natuurlijk niet meer weg te denken uit het klaslokaal, de iPad en Chromebook maken een opmars in de klaslokalen en waren een waardevol hulpmiddel in de periode van thuisonderwijs. 
Biohacker en toekomstdenker Peter Joosten heeft een prachtig blog geschreven over digitale innovaties in het onderwijs, waarin hij ook aangeeft hoe je daar als onderwijsorganisatie op in kunt spelen. Want het feit dat informatie door de technologie mobieler en toegankelijker wordt, betekent niet dat de rol van de docent is uitgespeeld. Op zijn blog haalt Peter Joosten hierover filosofieprofessor Pamela Hieronymi aan: 

"Onderwijs gaat niet om de overdracht van informatie of ideeën. Onderwijs is de training die nodig is om die informatie en ideeën te gebruiken en toe te passen."

Analoog

Het onderwijs wordt al vernieuwd zolang er nieuwe jonge mensen zijn die dingen willen leren. Voorbeelden van innovatie op het gebied van het organiseren van onderwijs zijn bijvoorbeeld Jenaplan, Montessori en Dalton. Maar ook de meer recente Tweede Fase in het middelbaar onderwijs, die vergezeld ging van het Studiehuis. Niet elk mens leert op dezelfde manier, dus gelukkig zijn er veel verschillende methodes. Heb je al eens gehoord van IPC, Jeelo en Freinet? En er zijn natuurlijk veel combinaties mogelijk in deze verschillende manieren van onderwijs.
Ook in de gewone (jaarklassen)systemen wordt er de laatste jaren steeds meer passend onderwijs gegeven. Kleine aanpassingen die ervoor kunnen zorgen dat er meer aansluiting is op de behoefte van de leerling/student. Werkt jouw middelbare school bijvoorbeeld al met een PAL? En dan is er nog de heerlijke analoge onderwijsvernieuwing van het bewegend leren: zo kan onderwijs er ook uitzien!

Hoe je door de bomen het bos weer ziet

Er zijn ideeën genoeg op het gebied van onderwijsinnovatie. Hoe maak je keuzes die passend zijn bij jouw organisatie en situatie? Het Landelijk Kennisteam Onderwijs van het INVK is bedoeld voor directeuren, bestuurders en managers in het onderwijs. Maar ook als onderwijsondersteunende organisatie ben je welkom om mee te denken hoe je je aanbod kunt aanpassen aan de huidige behoeftes.
Het Landelijk Kennisteam Onderwijs komt op 8 oktober bij elkaar om te spreken over innovatie. We werken in groepen van 10 deelnemers, waarin gekeken wordt naar jouw specifieke situatie. Aan de hand van actieve werkvormen maak je kennis met de INVK Innovatie Methode. Onze trainers helpen je om samen met je vakgenoten een vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk. 

Meer informatie? Vul ons contactformulier in, we bellen je graag om jouw persoonlijke uitdagingen door te spreken

Marike Splinter

Marike Splinter

Landelijk Kennisteam Onderwijs

In het Landelijk Kennisteam Onderwijs komen managers en directeuren uit het onderwijs samen om uitdagingen binnen het onderwijs aan te pakken en te leren over uiteenlopende managementthema´s. Door je bij dit team aan te sluiten, breng je elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen het onderwijs, werkt aan je leiderschapsvaardigheden en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >