Meeste Nederlandse export nog steeds naar de buren

Industrie, Logistiek & Transport, Succesvolle Teams / 11 March 2020

VS populair exportland maar meeste export nog steeds naar de buurlanden

Nederlandse exporteurs exporteren steeds vaker goederen naar de Verenigde Staten. Dat komt omdat de economie in de VS veel sneller groeit dan in Europa. De vraag naar producten stijgt daar dus snel en Nederlandse bedrijven lijken daarvan flink te profiteren.

Een kwart meer Nederlandse bedrijven exporteerden hun goederen naar Amerika in 2018 in vergelijking met 4 jaar geleden. In totaal gaat het om een gezamenlijk exportbedrag van 23,8 miljard euro. Dat is 20% meer dan bij de vorige meting. België en Duitsland belangrijkste exportlanden

Meeste export naar Duitsland en België

Hoewel de export naar Amerika dus is gestegen wordt er door Nederlandse bedrijven veruit het meeste naar de buurlanden geëxporteerd. Duitsland is daarbij de grootste afnemer van Nederlandse producten maar ook België is een populair afzetgebied. Daarna komen andere EU landen.

Wat er dan precies verhandeld wordt? Heel veel. Nederland heeft namelijk een enorme diverstiteit aan exportproducten. De meeste exportproducten komen voort uit bouwnijverheid, de landbouw, de delfstoffenwinning en de industrie. Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde machines of computeronderdelen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niet vanuit het zelfstandig mkb wordt geexporteerd, ruim een kwart van de export komt vanuit het zelfstandig midden- en kleinbedrijf. De laatste groep exporteert meer naar landen in de buurt dan naar verre bestemmingen zoals de VS of China.

Nederland belangrijk handelsland voor Brazilië

Nederland is dus nog steeds een echt handelsland en van groot belang voor veel EU landen. Met name voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is Nederland een belangrijke partner. Maar ook Frankrijk, Italië en Brazilië zien in ons land een belangrijke handelspartne. Die laatste valt natuurlijk op en is te verklaren uit het feit dat Brazilie weinig grote economiën heeft om mee te handelen.

Alle uitkomsten van het onderzoek van het CBS over de Nederlandse handel kun je online hier lezen (Nederland Handelsland 2019). Maar hoe zou je het vinden om eens van gedachten te wisselen met importeurs en exporteurs zoals jij? Hoe zorg je voor de beste resultaten en zijn er misschien mogelijkheden waar je nog niet aan hebt gedacht? Kom bij het Landelijk Kennisteam Import en Export en ontmoet collega’s persoonlijk om gedachten mee te wisselen tijdens een speciale bijeenkomst op een sfeervolle locatie.

Meer weten? Kom naar de bijeenkomst voor het Landelijk Kennisteam Import en Export

Tijdens de speciale bijeenkomt voor het Landelijk Kennisteam Import en Export op 10 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Team Methode succesvolle teams creëert. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Import en Export

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/economie/ondernemen/artikel/4936231/export-nederland-bedrijven-vs-europa-duitsland-handel-goederen

https://longreads.cbs.nl/nederland-handelsland-2019/samenstelling-van-de-nederlandse-handel/

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Import en Export

Het Landelijk Kennisteam Import en Export bestaat uit import- en exportmanagers, -directeuren en -leidinggevenden. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis op het gebied van import- en exportmanagement en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >