Duurzame woonhuisvesting in de zorg: Leer duurzaamheid integraal te implementeren met de Sustain Methode

Zorg & Gezondheid, Sustainability / 17 January 2020

Ben jij al bekend met de duurzaamheidsambities binnen de zorg? Lukt het je als leidinggevende woonhuisvesting binnen bijvoorbeeld de jeugdzorg, dagbesteding, ouderenopvang of gehandicaptenzorg om de vertaalslag te maken naar een in de praktijk uitvoerbaar plan? Zorgprofessionals, cliënten en bewoners spelen bij die verduurzaming een cruciale rol. Hoe zorg je ervoor dat zij niets tekortkomen, terwijl er binnen je organisatie een groot aantal veranderingen zullen plaatsvinden? Tijdens het Landelijk Overleg Woonhuisvesting Zorg gaan we dieper in op het thema Sustainability en leren we je hoe je aan de hand van de Sustain Methode op een integrale manier met duurzaamheid aan de slag gaat.

Duurzaamheid in de woonhuisvesting binnen de zorg

De kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg verhogen en tegelijkertijd de footprint van de zorgverlening verlagen vanuit de lange termijn impact op people, planet en prosperity. Dat is de ambitie waar de zorg de aankomende jaren hard voor gaat werken. Speerpunten binnen de zogeheten Green Deal 2.0, die in 2018 door 132 partijen werd ondertekend en waarbij zich in 2019 nog tientallen organisaties aansloten, zijn:

  • Een CO2-emissiereducatie van 49 % vóór 2030 (gemeten vanaf 1990)
  • Een circulaire bedrijfsvoering
  • Medicijnresten uit afvalwater en milieu
  • Zorgen voor een gezonde leef- en verblijfsomgeving

De Sustain Methode

Om de hiervoor besproken ambities in de praktijk te brengen is een integrale aanpak nodig. Alleen zo kan de zorg deze grote duurzaamheidstransitie bewerkstelligen. Deze grote veranderingen, zullen veel aanpassingen van organisaties, processen, werkwijzen en zorgprofessionals verlangen.

Het INVK ontwikkelde hiervoor de Sustain Methode. Deze focust zich op het duurzaam maken van alle onderdelen van je organisatie. De methode bestaat uit een aantal belangrijke stappen. De eerste stap legt uit hoe je met je medewerkers tot een duurzame organisatie komt. De stappen daarna richten zich op de uitvoering van zogenoemde stand-up-sessies, korte sessies waarin medewerkers meerdere malen bijeenkomen, en de begeleiding daarbij.

Landelijk Kennisteam Woonhuisvesting Zorg

Tijdens het Landelijk Kennisteam Woonhuisvesting Zorg op 9 maart 2020 gaan we dieper in op het thema Sustainability en leren we je hoe je als leidinggevende woonhuisvesting binnen bijvoorbeeld de jeugdzorg, dagbesteding, ouderenopvang of gehandicaptenzorg aan de hand van de Sustain Methode op een integrale manier met duurzaamheid aan de slag gaat. Klik op deze link voor meer informatie over het Landelijk Kennisteam Woonhuisvesting Zorg.

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Woonhuisvesting Zorg

In het Landelijk Kennisteam Woonhuisvesting Zorg komen leidinggevenden huisvesting van instellingen in de jeugdzorg, dagbesteding, ouderenzorg en gehandicaptenzorg samen. Kennis delen, je managementvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden staan binnen dit kennisteam centraal. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als manager huisvesting te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >