5 fouten die je als Product Manager makkelijk maakt

Business & Management, Overtuigend Communiceren / 2 December 2019

Als Product Manager ben je verantwoordelijk voor de hele levenscyclus van een product. Van de productontwikkeling tot marketing tot financiële resultaten en zorg voor de kwaliteit van producten. Daarbij is het ook nog eens handig als je als product manager in de toekomst kunt kijken en op de hoogte bent van de laatste trends. Soms stuit je ergens in het proces dat het product aflegt op onverwachte vraagstukken en obstakels.

Hoe ontstaan problemen in Product Management?

Natuurlijk kunnen er op elke moment van de dag problemen ontstaan. Het product heeft namelijk een lange weg af te leggen. Er zijn een paar specifieke fouten die vaak gemaakt worden door Product Managers waardoor er sneller problemen ontstaan.

Fout 1: Niet praten met de klant

Veel Product Managers staren zich blind op cijfers en computerschermen maar vergeten met de klant te praten. Door te luisteren naar je klanten kun je veel meer te weten komen en problemen tackelen voordat ze ontstaan, of er juist achter komen dat er veel meer problemen spelen dan je in eerste instantie dacht.

Fout 2: Verkeerde prioriteiten stellen

Wanneer je je huiswerk niet goed gedaan hebt, is het makkelijk verkeerde prioriteiten te stellen. Zo kijken veel Product Managers naar impact, bereik, risico en inspanning en hangen daar bepaalde waardes aan. Als die waardes niet kloppen gaat het mis. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat de impact van het product jouw prioriteit krijgt, terwijl je je aandacht eigenlijk bij de risico’s moet houden. Zorg dus altijd dat de cijfers waarmee je werkt kloppen.

Fout 3: Focussen op de oplossing en niet op het probleem

Als er een probleem is zijn veel mensen geneigd zich meteen op een oplossing te focussen. Toch is dit niet de beste manier om met problemen om te gaan. Het zorgt er namelijk vaak voor dat het probleem met een pleister wordt opgelost, in plaats van dat het probleem van binnenuit wordt gerepareerd. Een doekje voor het bloeden zorgt er niet voor dat de kwaliteit beter wordt. Het is dus beter om je eerst te focussen op het probleem en dit van alle kanten te belichten, voordat je na gaat denken over oplossingen.

Fout 4: Een project managen en geen product

Soms komt er zoveel kijken bij de hele keten die een product aflegt dat je als Product Manager alleen nog maar kan denken in termen van projecten. Je verliest dan het product waar het allemaal om draait uit het oog. Het product moet voor een Product Managers altijd in de spotlight blijven staan.

Fout 5: Mensen manipuleren in plaat van overtuigen

Geregeld is het nodig om je collega’s, werkgever of partners ergens van te overtuigen, maar de scheidslijn tussen manipuleren en overtuigen is erg dun. Wees hier dus voorzichtig mee. Als je manipuleert werk je mensen tegen je in het harnas, maar overtuig je mensen op de juiste manier, dan zullen processen een stuk soepeler gaan lopen.

Je bent een Product Manager, geen Probleem Manager. Iedereen maakt wel eens fouten of komt problemen tegen waar niet altijd direct een goede oplossing voor te vinden is. Het is dan best fijn om eens feedback te krijgen of te horen hoe vakgenoten met zo’n situatie omgaan.

Kennis delen

Bij het Landelijk Kennisteam Productmanagement krijg je de kans vakgenoten te ontmoeten die het allemaal al eens hebben meegemaakt, of die juist met een heel frisse blik tegen het vak Product Management aankijken. Door kennis te delen en elkaar te ontmoeten kun je je blik verbreden en misschien zelf wel tot oplossingen komen waar je voorheen nooit aan had gedacht.

Casussen bespreken tijdens bijeenkomsten

Tijdens verschillende bijeenkomsten praat je met vakgenoten over specifieke casussen en onder leiding van een door het INVK aangewezen consultant kijk je op welke manier er tot oplossingen kan worden gekomen. De kennis die je vergaart als lid van het Landelijk Kennisteam Product Management (het eerstvolgende kennis event vindt plaats op 22 januari 2020), kun je meteen toepassen in de praktijk. Word nu lid!

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Product Management

In het Landelijk Kennisteam Product Management komen ICT-productmanagers, -directeuren en -hoofden samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >