Master worden van een succesvol team - INVK

ICT, Succesvolle Teams / 13 January 2021

Als Scrum Master ben je continu bezig om werkprocessen binnen je organisatie beter te organiseren. Uit onderzoek blijkt dat succesvolle organisaties vaak bestaan uit uiterst succesvolle teams. Mensen die beter op elkaar ingespeeld zijn werken effectiever, zijn resultaatgericht en hebben meer plezier in hun werk. Door te faciliteren en coachen kun je als Scrum Master een succesvol team bouwen.

Diversiteit en focus

Veel teams zijn zich niet bewust van hun diversiteit. Bij diversiteit kun je denken aan zichtbare verschillen zoals leeftijd, of geslacht. Maar ook aan bijvoorbeeld minder duidelijke verschillen zoals competenties of persoonlijke voorkeuren. Als je als team openhartige gesprekken voert over diversiteit, maak je in je team zichtbaar welke kwaliteiten er zijn en welke er nog ontbreken. Accepteer nieuwe teamleden met een andere ervaring of achtergrond om zo een excellent team te worden. Focus mag hierbij uiteraard niet ontbreken. Wanneer iemand zich niet volledig kan focussen op een project of constant wordt weggeroepen voor zijn andere werkzaamheden, dan verlies je kracht en snelheid.

Openheid en vertrouwen

Teams die in een omgeving zonder psychologische veiligheid werken, worden gedreven door angst en zelfbescherming en proberen de indruk te wekken dat ze bekwaam zijn. Bij succesvolle teams heerst er daarentegen een sfeer van openheid en vertrouwen, wat ervoor zorgt dat ze openlijker kunnen zijn om te praten over hun fouten. Hierdoor kunnen ze meer leren en problemen beter oplossen. Medewerkers zijn vlugger bereid om fouten bespreekbaar te maken in een omgeving waar psychologische veiligheid is. Dit omdat ze beseffen dat ieders mening gehoord moet worden als het team succesvol wil worden én blijven.

Samenwerken en leidinggeven

Een goede leiding is heel belangrijk. Een succesvol team heeft een leidinggevende die door de teamleden wordt vertrouwd en gerespecteerd. Deze leidinggevende zorgt voor effectief leiderschap en vormt op die manier de ‘honing’ die het team bij elkaar houdt. Een goede leidinggevende zorgt onder meer voor aanmoediging, motivatie, inspiratie en informatie. Door dit te bereiken zul je zien dat je team ook nauwer gaat samenwerken.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Zou je meer willen weten over het opzetten en behouden van succesvolle teams binnen jouw organisatie? Op 8 februari 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Scrum Masters. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere Scrum Masters en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.

 


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Scrum Masters

In het Landelijk Kennisteam Scrum Masters komen scrum masters van diverse organisaties samen. Kennis delen, je managementvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden staan binnen dit kennisteam centraal. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >