Innovatie staat hoog op iedereen’s agenda. Simpelweg omdat het nodig is om te overleven. Je wil je concurrenten voorblijven en moet nieuwe markten aanboren. Innovatief zijn is dus een streven maar tegelijkertijd blijft het in praktijk een lastige taak. Waarom? Omdat Innovatie verandering betekent en verandering blijft voor velen van ons moeilijk.
1. Is er ruimte voor innovatie ideeën?
HR kan onderzoeken of haar organisatie voldoende ruimte aan mensen biedt om te werken aan innovaties. Voelen mensen zich belemmerd of gesteund? Een beoordeling van de eigen HR keuken met betrekking tot innovatie is ook waardevol. Wordt er bijvoorbeeld rekening mee gehouden bij werving, beoordeling, beloning, training?
2. Personeelsbezetting
HR kan innovatie ondersteunen door te denken en te werken met innovatie support rollen. Door vast te stellen waar innovatie nodig is, kan HR ondersteuning geven bij personeelsbezetting en bij teambegeleiding. HR kan bijvoorbeeld een strategische personeelsplanning initiëren en in kaart brengen welke medewerkers met welke competenties kunnen bijdragen aan een specifieke innovatie opgave.
3. Identificeer creatief /innovatief talent
HR kan focussen op talentontwikkeling door te ontdekken wie de creatieve geesten zijn in een organisatie en deze te helpen hun talenten te benutten. Er blijkt behoefte te bestaan aan ondersteuning van de leiding vanuit de organisatie om deze innovatie talenten te herkennen en hen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
4. Learning Communities
Bij het proces van innoveren wordt kennis gedeeld, er wordt samen geleerd en aan iets nieuws gewerkt. HR kan innovatie faciliteren foor een focus te leggen op lerend werken en learning communities op te zetten. Hier ligt een belangrijke kans voor HR gezien dergelijke learning communities voor veel organisaties nog een nieuw of onbekend concept zijn. Learning communities borduren voort op bestaande samenwerkingsverbanden in verschillende vormen (kenniskringen, labs, campussen, hubs, centers of expertise, etc.). Kruisbestuivingen van kennis in een learning community is noodzakelijk voor het stimuleren van innoveren.
Om de creatieve potentie van een organisatie echt te benutten is een innovatieve cultuur nodig en hier hebben veel organisaties nog een grote stap te maken. Niet alleen de innovatiekracht van de afdeling R&D en marketing moet benut worden, maar ook die van het magazijn, de boekhouding, de receptie, de logistiek. Het gaat om het permanent kansen ontdekken in elke afdeling, samen met collega’s. Innoveren is mensenwerk en HR betreft de business van mensen – hier ligt de basis om een creatieve innovatie cultuur te verankeren in een vooruitdenkende organisatie.
In onze volgende blog zullen we meer informatie delen over het Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM dat plaats vindt op 25 september 2020 en waarvoor u zich kan opgeven via de onderstaande link. Op deze dag gebruiken we de INVK Innovatie methode om meer te leren over het creëren van vernieuwing en innovatie op verschillende vlakken in de organisatie, het creëren van de juiste cultuur en mindset bij jouw of bij je collega's en het sneller en beter kunnen innoveren binnen een bedrijf.
Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM – Innovatieve organisaties -25 september 2020
Evelien Marie Brinkerink
Blog schrijver
Het Landelijk Kennisteam Personeelszaken en HRM is er speciaal voor managers, directeuren en hoofden personeelszaken en Human Resource Management. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars expertise naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kennis in je vakgebied en helpt elkaar vooruit tijdens interactieve trainingen.
Innovatie is noodzakelijk. Maar innovatie en gemeenten worden meestal ...
Agile is de mate waarin een organisatie snel en goed kan inspelen ...
Als teamleider voor woonhuisvesting in de zorg sta je geregeld ...