Leidinggeven aan jouw team in uitdagende tijden

Zorg & Gezondheid, Succesvolle Teams / 4 November 2020

In tijden waarin er een pandemie over de wereld gaat, is het nog duidelijker geworden: medewerkers in de zorg zijn onmisbaar en ongelofelijk harde werkers. De intense tijden vragen echter ook een hoop van hen en als teamleider in de zorg sta je voor een grote uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers plezier in hun werk houden en elkaar blijven helpen? En hoe geef je het beste leiding aan jouw team op zo’n moment? Dit vraagt veel van jou als leidinggevende en daagt je uit om het beste uit jouw team te halen. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Lees verder en laat je inspireren door het INVK!

Succesvolle teams bereiken meer

Uit onderzoek is gebleken dat succesvolle organisaties vrijwel altijd bestaan uit zeer succesvolle teams. Wanneer alle medewerkers van een team plezier hebben in hun werk, resultaatgericht zijn en elkaar helpen, zorgt dit voor betere resultaten in hun werk. Het zorgt ervoor dat ze samen één doel hebben en hierin gelijkwaardig zijn voor elkaar. Als teamleider in de zorg is dat precies wat je wilt bewerkstelligen.

Maar hoe zet je deze succesvolle teams op? Hoe moet je deze teams managen en ervoor zorgen dat ze succesvol blijven? Er zijn een aantal zaken die hierbij van groot belang zijn. Zo is het ongelofelijk belangrijk dat jij als teamleider een duidelijke visie voor ogen hebt en deze op de juiste manier kunt communiceren aan het team. Denk hier dus goed over na en zet het op papier: wat is de visie en missie van jouw team? En welk beleid en regels komen hierbij kijken? Door hier duidelijk en transparant over te zijn naar jouw team, creëer je vertrouwen en draagvlak onder de medewerkers.

Daarnaast is het belangrijk om open te zijn over de doelen en verwachtingen binnen de organisatie. Breng duidelijke kaders aan en wees helder over zowel teamdoelstellingen als persoonlijke doelstellingen voor jouw medewerkers. Communiceer aan wie zij verantwoording moeten afleggen en zorg dat iedereen op de hoogte is bij veranderingen binnen de organisatie. Probeer ook feedback te stimuleren, ook al is dat misschien niet altijd makkelijk. Het kan van onschatbare waarde zijn als medewerkers zich kritisch durven uitspreken naar hun leidinggevenden op een respectvolle wijze.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Spreekt deze manier van denken jou aan? En zou je meer willen weten over het opzetten en behouden van succesvolle teams binnen jouw organisatie? Op 12 januari 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Teamleiders Zorg. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere teamleiders uit de zorg en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan op de onderstaande link.

Kennisevent: Landelijk Kennisteam Teamleiders Zorg - Succesvolle Teams

Sophie Falkena

Sophie Falkena

Landelijk Kennisteam Teamleiders Zorg

Sluit je aan bij het Landelijk Kennisteam Teamleiders zorg om je kennis te delen, je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te brengen en unieke oplossingen voor je uitdagingen te vinden. In dit kennisteam komen teamleiders van diverse zorginstellingen samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Industrie, Logistiek & Transport, Invloedrijk leiderschap

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Hopelijk is het snel weer mogelijk om gewoon teamsporten te spelen. ...

lees meer >
3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >