Leidinggeven aan je team op afstand, maar hoe?

Bouw, Succesvolle Teams / 11 November 2020

De kantorenmarkt leeft tussen hoop en vrees. De uitbraak van COVID-19 noodzaakte organisaties wereldwijd personeel vanaf maart langdurig vanuit huis te laten werken. Niet alleen voor de vastgoedsector zelf maar ook voor de leidinggevende een moeilijke tijd. Succesvol samenwerken en het laten groeien van je team is een hele uitdaging. En nu thuiswerken vast onderdeel is geworden van onze dagelijkse werkroutine zal het daar niet makkelijker op worden. 

Richting geven

Geef richting, want zonder richting is het lastig sturen. Dit geldt ook voor je team. Ook al denken we dat de missie, visie en belangrijkste doelen wel helder zijn, vaak besteden we hier te weinig aandacht aan. Maar wil je dat je team zelfstandig werkt en verantwoordelijkheid neemt, dan hebben ze het speelveld nodig waarbinnen de besluiten kunnen nemen en moeten ze weten waar je naartoe wilt werken. Zorg dus dat iedereen dit helder heeft.

Diversiteit

Zorg dat je een team van mensen om je heen hebt van verschillende afkomst, leeftijdsklasse en geslacht. Doordat je een mix aan personen hebt zul je ook diverse input krijgen vanuit andere hoeken. Hierdoor krijgen jij en je team creative oplossingen en inzichten.

Psychologische veiligheid

 Voorheen zat je met elkaar om tafel voor een werkoverleg, nu vanuit huis met de laptop op de keukentafel. Niemand die je lichaamstaal ziet tijdens bijvoorbeeld het videobellen. Het veilig voelen om risico’s te nemen en kwetsbaar te zijn ten opzichte van elkaar, is van essentieel belang voor effectieve teams. Je moet je veilig voelen om iets te kunnen zeggen. Niets is perse fout of goed. 

De rol van de leidinggevende

Vertrouwen wekken door verbindend leidinggeven is enorm belangrijk. Hier valt of staat alles mee.  Verbindend leidinggeven betekent dat je er bent voor je personeel en dat je goed begrijpt dat de thuiswerksituatie niet altijd even ideaal is. Zorg dat je niet alleen over de werkzaamheden praat, maar ook even het kletspraatje aanhaalt wat vroeger bij de koffieautomaat gebeurden. Heb niet alleen een teamvergadering maar ook een keer een online vrijdagmiddagborrel. Jij als leidinggevende bent de schakel tussen het team. Blijf met elkaar praten, ook op afstand. Waak ervoor dat mensen elkaar niet te veel gaan “controleren”. Zorg voor begrip en creëer wederzijds vertrouwen. Op deze manier zullen jij en je team groeien en sterker worden.

Succesvolle teams

Welke manager is er nou niet op zoek naar een manier om teams goed te laten samenwerken, voor een prettige sfeer onderling te zorgen en medewerkers zich te laten ontwikkelen? Na uitgebreid onderzoek komt duidelijk naar voren dat succesvolle organisaties vaak bestaan uit uiterst succesvolle teams. Teams die resultaatgericht zijn, die veel plezier hebben in hun werk, elkaar helpen en die voor een gezamenlijk resultaat gaan.

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Spreekt deze manier van denken jou aan? En zou je meer willen weten over het opzetten en behouden van succesvolle teams binnen jouw organisatie? Op 27 januari 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Vastgoed. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

 Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere managers uit de vastgoedsector en kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over succesvolle teams en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

 Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.

Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Vastgoed

Het Landelijk Kennisteam Vastgoed bestaat uit vastgoedmanagers en -directeuren. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen de vastgoedsector en helpt elkaar vooruit tijdens inspirerende en actieve trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Industrie, Logistiek & Transport, Invloedrijk leiderschap

Vertaal als leidinggevende logistiek je boodschap

Hopelijk is het snel weer mogelijk om gewoon teamsporten te spelen. ...

lees meer >
3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >