De kenmerken van een ‘agile’ advocatenkantoor

Juridisch, Efficiënter en Wendbaarder worden / 28 February 2020

Cliënten verwachten steeds vaker van juridische dienstverleners dat alles vlot verloopt. Zo niet, dan gaan ze op zoek naar alternatieven. Ze gaan ervan uit dat je, naast juridische kennis, ook de nodige projectmanagementskills in huis hebt. De enige manier waarop je succesvol om kunt gaan met deze veranderingen is door in te spelen op de behoeftes van je cliënten en flexibel genoeg te zijn om je op ieder moment aan te kunnen passen, wanneer de markt daar om vraagt. ‘Wendbaar’ of ‘agile’ zijn, is hier de sleutel.

6 Kenmerken van een ‘agile’ advocatenkantoor

Het concept ‘agile’ komt van oorsprong uit de softwareontwikkeling, maar wordt inmiddels door veel organisaties succesvol ingezet om projectmanagement flexibeler in te richten en voor meer wendbaarheid te zorgen. De principes waarop agiliteit gebaseerd is, kunnen ook gebruikt worden voor advocatenkantoren en juridisch projectbeheer. In die context, verwijst agiliteit naar juridisch projectmanagement dat continue verbetering, samenwerking, aanpassing, teaminspanningen en snelle levering van waardevolle juridische diensten aanmoedigt [1]. Volgens Roya Behnia, één van de auteurs van het ‘Agile Manifesto for Lawyers’, heeft een agile advocatenkantoor de volgende kenmerken:

 • Continue samenwerking met cliënten
 • Inzet voor flexibiliteit en snelheid
 • Directe communicatie in plaats van complexe documentatie
 • Continue focus op de doelen van de cliënt
 • Realistisch afwegen van risico´s
 • Een uitgesproken voorkeur voor eenvoudige oplossingen

Het doel van ‘agile’ juridisch projectmanagement is om cliënten toegevoegde waarde te kunnen geven door te anticiperen en strategieën aan te passen aan veranderende omstandigheden. De productiviteit, efficiënte en rentabiliteit kun je daarmee verhogen en het komt de communicatie met je team en cliënten ten goede.  

6 Voorwaarden voor je wendbaarheid als advocaat

In het hiervoor genoemde manifest, gaat Roya Behnia in op 6 voorwaarden waaraan advocaten zouden moeten voldoen, om wendbaar te zijn;

 • Wees vanaf dag één geïntegreerd in teams, om zo te zorgen voor afstemming
 • Probeer langdradige beoordelingen van immateriële contracten te vervangen door kortere beoordelingen.
 • Vervang lange memo´s door face-to-face-meetings en actieplannen.
 • Maak onderscheid tussen juridische- en bedrijfsrisico’s en neem beslissingen betreft bedrijfsrisico´s vanuit business-oogpunt.
 • Schrijf altijd in begrijpbaar Nederlands.
 • Stel interne doelen en metrics voor een snelle juridische doorlooptijd en andere aspecten waarmee je als advocaat of kantoor meerwaarde kunt creëren.

Dit artikel is geschreven in aanloop naar het Landelijk Kennisteam Advocaten met het thema ‘efficiënter en wendbaarder worden’, dat 11 november 2020 plaatsvindt op Landgoed Trompenburgh. Tijdens dit overleg leer je hoe je, je jezelf als advocaat en de organisatie van je advocatenkantoor wendbaar maakt, waardoor je flexibel in kun spelen op de dynamische omgeving. Dit doe je, onder leiding van een ervaren INVK-consultant. Meld je hier aan voor:  Landelijk Kennisteam Advocaten

Bronnen:

[1] Ivan Rasic, via artikel van Cicero Lawpack (2018). ‘Het agile advocatenkantoor – Wat en waarom’. Geraadpleegd op 18-02-2020.

Roya Behnia. ‘Avoiding Complexity: An Agile Manifesto for Lawyers’. ABA Journal (2011) – Geraadpleegd op 18-02-2020

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Advocaten

In het Landelijk Kennisteam Advocaten komen advocaten samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep ambtsgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >