Is de ondernemingsraad toe aan vernieuwing?

Facilitair, Efficiënter en Wendbaarder worden / 17 February 2021

Wanneer je als ondernemingsraad (OR) kunt meebewegen in de wendbaarheid van je organisatie, kun je nog meer van toegevoegde waarde zijn. In de werkelijkheid betekent dit soms balanceren tussen bestaande wet en  regelgeving en wat een wendbare organisatie nodig heeft. Zo kan een instemmingsverzoek in delen naar de OR toekomen of behandel je direct samen met de bestuurder een adviesaanvraag. Er ligt dus een mooie rol voor de OR in agile organisaties.

 

Ontwikkeling

Maar hóe word je nu een wendbare organisatie? Belangrijk is sowieso om voortdurend de ontwikkelingen die er spelen en welke ontwikkelingen eventueel een bedreiging kunnen vormen, nauwlettend in de gaten te houden en op te volgen. Daarbij speelt dan ook de vraag: heb ik de juiste kwaliteiten aan boord om deze bedreigingen het hoofd te bieden? Dat is een continu proces. Een wendbare organisatie ontwikkelt zichzelf continu, grijpt kansen en past de interne organisatie daarop aan.

 

Mindset

Wanneer je nieuwe OR leden verwelkomt, zorg dan dat je ze meteen wegwijs maakt in het wendbaar werken én denken. Laat ze weten waarom de organisatie dit pad is ingeslagen, welke noodzaak hieronder ligt en wat dit voor de werknemers betekent. Klop als OR ook eens aan bij andere OR’s in agile organisaties. Hierdoor kun je zien op welke manier zij werken. Kortom, maak de agile mindset eigen en hou elkaar hier dan ook alert op.


Speciaal voor OR-voorzitters

Tijdens de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ leer je onder andere hoe je als OR-voorzitter;

  • de organisatie efficiënter en flexibeler maakt, waardoor deze beter op veranderingen in kan spelen;
  • voor de juiste flexibele mindset en cultuur binnen teams zorgt;
  • je zelf aan je flexibele mindset kunt werken;
  • beter op snel veranderende wensen van derden kunt inspelen, door je wendbaarheid te vergroten.

INVK – Wendbaarheid Methode

De INVK Wendbaarheid Methode focust zich op het efficiënter maken van organisaties, het creëren van de juiste mindset en cultuur binnen teams en het wendbaarder en flexibeler maken van organisaties. De methode wordt in kleine kring behandeld. Je leert bij het INVK van de wetenschap, je tafelgenoten en de INVK-trainer. Je gaat een start maken met de toepassing van deze methode.

Klik hier om je aan te melden voor de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ van het Landelijk Kennisteam Ondernemingsraden op 18 maart 2021.


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Ondernemingsraden

Kennis delen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen vinden; dat staat binnen het Landelijk Kennisteam Ondernemingsraden centraal. In dit kennisteam komen voorzitters van ondernemingsraden van verschillende organisaties samen om aan inspirerende en interactieve trainingen deel te nemen. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >