De 4 beste tips over hoe een zzp’er het van de concurrentie wint

Facilitair, Efficiënter en Wendbaarder worden / 17 March 2020

De druk om te veranderen is iets wat iedere organisatie tegenwoordig voelt. Verandering van externe factoren vraagt om interne verandering in bedrijven en organisaties. Hoe kan ik mijn dienstverlening beter organiseren en sneller aanbieden? En bij voorkeur tegen lagere kosten? De inzet van zzp’ers vormt al jaren lang een deel van het antwoord op deze vraag. Maar zonder de ontwikkelingsmogelijkheden die een vaste medewerker binnen een organisatie kan benutten kan de zzp’er een achterstand aan kennis en vaardigheden oplopen. Hierdoor vermindert zijn of haar toegevoegde waarde. In deze tijd van opeenvolgende veranderingen in de techniek, de markt én de samenleving is wendbaarheid en efficiëntie cruciaal voor een zzp’er om concurrerend te kunnen blijven.

De beste zzp’ers van vandaag zijn niet per se de beste zzp’ers van morgen. Morgen zijn er innovatieve technieken beschikbaar, zijn andere trends ontstaan en zijn nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen voelbaar. Werk dat er nu is, zal door al deze veranderingen wellicht over vijf jaar niet meer bestaan. En is de concurrentie onder zzp’ers mogelijkerwijs enorm gegroeid. We kunnen immers niet in de toekomst kijken. Op 1 januari 2020 is de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht gegaan. Een omvangrijk pakket aan maatregelen waarmee het kabinet vast werk flexibeler en flexwerk vaster wil maken. De verwachting van velen is dat deze wet veel meer zzp'ers zal opleveren. Maar hoe blijf je als zzp’er aangehaakt bij al deze ontwikkelingen?

 Als je wilt kunnen concurreren op de arbeidsmarkt waar steeds meer zzp’ers actief zijn, is het cruciaal om wendbaar te zijn en jezelf toekomstbestendig te maken. We geven je graag enkele tips!

1: Bijscholing

Wanneer je merkt dat je kennis niet meer toereikend is in de markt waarin je actief bent, ga dan weer leren. Je kunt dit doen via cursussen, workshops en trainingen. Ga jezelf in de breedte ontwikkelen en nieuwe vaardigheden eigen maken om breder inzetbaar te worden. Of ga juist de diepte in om je nog meer te specialiseren. In bijna alle gevallen is het mogelijk om de kosten van bijscholing af te trekken van je winst.

2: Intervisie

Intervisie betekent kortweg het uitwisselen van kennis met andere zzp’ers. Zie niet elke zzp’er als je concurrent, je kunt zelfs veel van elkaar leren. Gebruik collega zzp’ers als klankbord of spar samen over nieuwe ideeën. Tegenwoordig zijn er zelfs fysieke flexwerkplekken. Deze plekken zijn zelfs gratis te gebruiken onder voorwaarde dat je bereidt bent om je beroep kenbaar te maken en te communiceren waar je die dag mee bezig zal zijn. Op die manier wordt er gekeken of er mogelijke netwerkmogelijkheden zijn tussen jou en andere zzp’ers in het flexwerk kantoor.

3: Evenementen

Het bijwonen van presentaties, events en congressen kan je up-to-date houden over wat er zoal in jouw branche speelt. Dit zijn uitstekende momenten om te ontdekken op welke vlakken je jezelf wendbaarder of flexibeler zou moeten maken om antwoord te geven aan de vraag vanuit de markt. Hou zeker in de gaten of er experts aanwezig zijn uit jouw vakgebied of onderwerpen waar je meer over wilt weten. Tevens kunnen deze evenementen een goede plek zijn om te netwerken met andere zpp’ers, maar ook met potentiële nieuwe klanten.

4: Blijf waardevol voor de klant

Een toekomstbestendige zzp'er biedt kennis en oplossingen voor concrete vraagstukken. Jij kunt namelijk iets dat de ander niet in huis heeft, en dat wil je zo houden. Zorg er dus voor dat je altijd één stap vóór je opdrachtgever moet zijn. Dit kun je doen door je veel in te lezen over branche ontwikkelingen en door te blijven leren en netwerken door middel van de tips hierboven. Blijf nieuwsgierig, blijf geïnteresseerd en vooral: blijf gefocust op het beheren van jouw toegevoegde waarde.

Op 6 oktober gaan we tijdens het INVK Landelijk Kennisteam nóg meer de diepte in wat betreft het onderwerp zzp’ers - wendbaarder en efficiënter worden. Ben je nieuwsgierig geworden en zou je deze dag graag bijwonen? Dit samen met een kleine groep andere zzp’ers uit verschillende sectoren? Je kan er bij zijn! Klik op de link voor meer informatie en de mogelijkheid je aan te melden: Landelijk Kennisteam ZZP – wendbaarder en efficiënter worden

Bronnen:

https://zzpservicedesk.nl/hoe-blijf-ik-up-to-date-binnen-mijn-vakgebied/


Evelien Marie Brinkerink

Evelien Marie Brinkerink

Blog schrijver

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >