Procurement Innovation: Innovatief inkopen vs innovatie inkopen

Business & Management, Innovatieve organisaties / 17 March 2020

Hoe kun je als procurement professional of inkoper voor vernieuwing zorgen en bijdragen aan de innovatiekracht van je organisatie? Wie naar antwoorden op die vraag op zoek gaat, stuit al snel op sterk uiteenlopende strategieën en activiteiten. Het ‘inkopen van innovatie’ en ‘op een innovatieve manier inkopen’ worden daarbij vaak door elkaar gehaald. In dit artikel leggen we je het verschil uit en gaan we in op 4 strategieën voor ‘procurement innovation’, waarvan 2 voor het inkopen op een innovatieve manier en 2 voor het inkopen van innovatie.

Innovatieve operationele inkoop

Innovatieve operationele inkoop is erop gericht om inkoopactiviteiten op een innovatieve manier uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het gebruik van innovatieve tools en systemen, als onderdeel van het end-to-end procurement-proces, van sourcing optimization tot crowdsourcing. Ook door middel van het gebruik van innovatieve processen voor de selectie van leveranciers, onderhandeling en contractafhandeling kun je de operationele inkoop vernieuwen.

Innovatieve inkoopstrategie

Nét iets anders dan de manier van innovatie hierboven, is het ontwikkelen van een innovatieve inkoopstrategie. In een artikel van Spend Matters (2018), noemt schrijver Peter Smith hierbij het voorbeeld van Danske Bank, die procurement services aanbiedt aan klanten van de bank, om zo te zorgen voor een betere differentiatie van de services. Bij deze manier van innovatie, vindt te vernieuwing dus plaats in de procurement-functie zelf.

Innovatieve producten en diensten inkopen

De hiervoor genoemde manieren van innovatie in procurement, komen vanuit het interne domein van de organisatie. Als het gaat om innovatie van buiten de organisatie, is het inkopen van innovatieve producten en diensten het eerste voorbeeld. Dit is wat veelal wordt verstaan onder ‘procurement of innovation’; hoe koop je innovatieve, nieuwe producten en diensten, zoals bijvoorbeeld it-diensten, drones, medicijnen of apparatuur in? Dit is, in vergelijking met het inkopen van de al langer bestaande producten en diensten van bekende leveranciers, veelal een grotere uitdaging.   

Leveranciers aanzetten tot innovatie

Innovatie in de context van procurement, kan ook gaan over het stimuleren van vernieuwing bij je suppliers. Voor de innovatiekracht van je organisatie is het belangrijk om samen met leveranciers te kijken hoe je kunt komen tot vernieuwende ideeën, afspraken, contracten en manieren waarop de diensten en producten uiteindelijk geleverd zullen worden. Dit geldt voor het inkopen van juridische diensten tot aan kartonnen dozen.

Dit artikel is geschreven in aanloop naar het Landelijk Kennisteam Procurement, dat op 16 juni 2020 plaatsvindt op Landgoed Trompenburgh. Tijdens dit overleg leer je samen met andere inkoopmanagers en procurement professionals, onder leiding van een INVK-trainer hoe je binnen je bedrijf voor een cultuur van continue innovatie zorgt. Ben jij procurement manager of leidinggevende van de inkoopafdeling? Meld je dan hier aan voor:  Landelijk Kennisteam Procurement

Helaas is deze training niet door gegaan in verband met de Corona Crisis. Houd onze website in de gaten want dit thema komt aan bod in 2021!

Bronnen:

Peter Smith (2018). ‘Procurement of Innovation and Innovative Procurement – What´s the difference?’. Verkregen via spendmatters.com – Geraadpleegd op 25-02-2020.

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Procurement

In het Landelijk Kennisteam Procurement komen managers, directeuren en leidinggevenden samen die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor de inkoop of procurement. Kennis delen, je managementvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden staan binnen dit kennisteam centraal. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >