Hoe ook de gemeente innovatief gaat worden en van elkaar leert

Non Profit & Not for Profit, Innovatieve organisaties / 26 January 2021

Innovatie is noodzakelijk. Maar innovatie en gemeenten worden meestal niet in één adem genoemd. Toch hebben gemeenten een belangrijke rol als het gaat om het stimuleren van innovatie. Vooral op maatschappelijk vlak. Iedere gemeente wordt doorlopend geconfronteerd met onderwerpen die vragen om buiten het reguliere proces te denken en werken. Het is dus van belang dat je als gemeente meekomt, maar hoe?

Samenwerking is succes

Techniek alleen zal niet genoeg zijn om je organisatie naar de volgende fase van de adaptatie te leiden. Maar wat dan wel? De sleutel tot succes is samenwerking. Samenwerking en het openstaan voor nieuwe denk- en werkwijzen verhoogt namelijk de mate van deelname en motivatie. Het brengt mensen samen en creëert een experimentele omgeving waar makkelijk goedkeuring behaalt kan worden en waar innovatie glorie bereikt. De meest succesvolle organisaties werken heel goed samen met partners, klanten en andere partijen.

Fouten maken mag maar leer er wel van

Het is erg belangrijk dat je medewerkers zich in een omgeving bevinden waarbij zij fouten mogen maken. Een kleine kanttekening: ze moeten er uiteraard wel van leren. Dit betekent dat je een omgeving moet creëren waarin medewerkers tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe concepten. Daarvan is niet meteen duidelijk of die ook daadwerkelijk zullen slaan, commercieel én praktisch gezien. Maar je organisatie dient deze activiteiten wel te faciliteren, met begeleiding en de juiste middelen.

Successen meten

Hoe weet ik nu of ik succesvol bezig ben? Uit onderzoek blijkt dat innovatiesucces wordt beoordeeld door zowel activiteit-gebaseerde statistieken als uitkomst-gebaseerde statistieken. Hierbij wordt gekeken naar een mix van harde, cijfermatige data en zachte, woordelijke data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal werknemers dat getraind is in innovatiemethoden en het aantal klanten   dat betrokken is in het innovatieproces en hun reacties. Of de gemiddelde doorlooptijd van het innovatieproces en het percentage van de omzet of winsten afkomstig van deze nieuwe producten of diensten. Maar welke metingen zijn nu het meest effectief? Dit is onder andere afhankelijk van het soort innovatie. Echter een belangrijke vuistregel is: hoe vernieuwender de innovatie is, hoe meer succes te beoordelen op basis van de activiteit, in plaats van de uitkomsten.

 

Leer hoe je vernieuwing en vooruitgang binnen je organisatie creëert

Tijdens het Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten leer je onder andere hoe je als leidinggevende;

  • voor vernieuwing en innovatie zorgt binnen verschillende onderdelen van je organisatie;
  • hoe je een innovatiecultuur creëert en voor de juiste mindset bij je collega´s zorgt;
  • met je manier van leidinggeven het innovatieproces positief kunt beïnvloeden en meer vooruitgang kunt boeken;
  • ervoor zorgt dat je organisatie zich op een goed tempo vernieuwt, innoveert en ontwikkelt.

 

Meld je aan voor het kennisevent van het INVK

Op 31 maart 2021 organiseert het INVK het Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Innovatieve organisaties.

Tijdens het kennisevent raak je in contact met andere leidinggevenden én kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën. Laat je inspireren en leer van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s over innovatieve organisaties en jouw rol als leidinggevende in dit proces.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of liever eerst meer informatie ontvangen? Klik dan hier.


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten

In het Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten komen wethouders, burgemeesters en raadsleden samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep collega-bestuursleden van verschillende gemeenten continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >