Hoe bereik je samen flexibeler en efficiënter onderwijs?

Onderwijs, Efficiënter en Wendbaarder worden / 20 January 2021

Wil jij ook efficiënter onderwijs dat zijn doelstellingen behaald, transparant is, een compleet inzicht geeft in de afspraken, leerdoelen en vorderingen van leerlingen, structuur biedt en gemotiveerde leerlingen én leerkrachten oplevert? Wij geven je enkele handvatten om mee te starten.

Innovatie

Externe ontwikkelingen en veranderingen in de behoefte van je klant, in dit geval dus je leerlingen en de ouders, zijn belangrijke bronnen om te gaan vernieuwen. Denk hierbij aan het verbeteren, experimenteren, bestaande leerprocessen of lesprogramma’s aanpassen of juist geheel nieuwe leerprocessen toevoegen. Door innovatie goed te organiseren en een helder proces in je organisatie te creëren, schakel je niet alleen op tijd de juiste expertise in, maar zit je ook aan het roer als het gaat om het tijdstip waarop je dit nieuwe proces gaat toepassen in de klassen.

Doeltreffende strategie

Niet één keer per jaar de strategie vaststellen, maar continu inspelen op hetgeen om je heen gebeurt. Door continu als management vast te stellen wat de speerpunten en bijbehorende prioriteiten zijn. Aan de prioriteiten horen middelen gekoppeld te zijn zodat het niet alleen bij denken blijft, maar dat de plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het is zeker spannend om voortdurend en snel te beslissen. Projecten die een maand geleden nog de hoogste prioriteit hadden worden op on-hold gezet door de veranderende wereld. Zorg dus voor een goede visie op zaken die op korte termijn van belang zijn, maar verlies lange termijn projecten niet uit het oog. Uiteraard vergt dit het nodige van de communicatie met de docenten en hun flexibiliteit.

KPI -indicatoren

Met KPI-indicatoren, kritieke prestatie, kun je de prestaties van je onderwijsinstelling, je teams én de afzonderlijke medewerkers meten. Het maakt voortgang meetbaar en concreet. Zo kun je zien waar je het goed doet en waar je nog kunt verbeteren. Wanneer je geen of slechte KPI-indicatoren gebruikt, is het lastig om de concrete voortgang van je doelen te meten. Een gevolg daarvan is dat het moeilijk is om richting te geven aan je onderwijsinstelling.

Leer hoe je organisaties wendbaar en flexibel maakt

Tijdens de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ leer je onder andere hoe je als leidinggevende in het onderwijs; 

  • de organisatie efficiënter en flexibeler maakt, waardoor deze beter op veranderingen in kan spelen;
  • voor de juiste flexibele mindset en cultuur binnen teams zorgt;
  • je zelf aan je flexibele mindset kunt werken;
  • beter op snel veranderende wensen van leerkrachten, leerlingen en ouders in kunt spelen, door je wendbaarheid te vergroten.

INVK – Wendbaarheid Methode

De INVK Wendbaarheid Methode focust zich op het efficiënter maken van organisaties, het creëren van de juiste mindset en cultuur binnen teams en het wendbaarder en flexibeler maken van organisaties. De methode wordt in kleine kring behandeld. Je leert bij het INVK van de wetenschap, je tafelgenoten en de INVK-trainer. Je gaat een start maken met de toepassing van deze methode.

Klik hier om je aan te melden voor de training ‘Efficiënter en wendbaarder worden’ van het Landelijk Kennisteam Onderwijs op 11 februari 2021.


Sanne Immerzeel

Sanne Immerzeel

Landelijk Kennisteam Onderwijs

In het Landelijk Kennisteam Onderwijs komen managers en directeuren uit het onderwijs samen om uitdagingen binnen het onderwijs aan te pakken en te leren over uiteenlopende managementthema´s. Door je bij dit team aan te sluiten, breng je elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen het onderwijs, werkt aan je leiderschapsvaardigheden en helpt elkaar vooruit tijdens jullie trainingen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >