Een goede productmanager ben je niet alleen

Business & Management, Innovatieve organisaties / 10 March 2020

Je bent tevreden in je baan als productmanager maar een echt goede productmanager zet natuurlijk altijd nét even een stapje extra. Je gaat voor kwaliteit. Niet alleen van de kwaliteit van het product maar van de hele weg die je product aflegt. Om te zorgen voor effectiever product management begin je natuurlijk bij jezelf, jij bent immers de productmanager. Maar productmanager ben je niet alleen.

Zet in op crossfunctionele teams

Om een goed product op de markt te brengen moet het hele proces van begin tot eind tegen het daglicht gehouden worden. Op verschillende niveaus en met verschillende invalshoeken. Dit kan alleen als iedereen meewerkt. Van de engineer tot de salesmedewerker tot de klantenservice. Iedereen heeft nét even wat andere kennis over hoe het product uiteindelijk op de markt zou moeten komen en iedereen heeft een eigen blik op de wensen en eisen van de uiteindelijke koper of gebruiker van het product.

Marketingstrategie bepalen voordat het product bestaat

Door al deze kennis te vergaren en ermee aan de slag te gaan heb je meer kennis om het product goed op de markt te kunnen brengen. Zo kun je dus bijvoorbeeld al rekening houden met een bepaalde marketingstrategie tijdens het maken van het product. Daarmee loop je voor op de rest want normaal gesproken wordt de marketingstrategie pas besproken op het moment dat het product al lang en breed klaar is.

En niet alleen de marketingstrategie kan je in eerdere fases al helpen bij het creëren van een goed product. Wie weet krijgt de klantenservice al tijden dezelfde klacht binnen over de eerste versie van het product dat nu in de winkel ligt. Op het moment dat jij van die klacht op de hoogte bent als product manager kun je in een vroeger stadium het probleem misschien al uit te wereld helpen bij het maken van product 2.0.

Kennis vooraf helpt je aan een beter product

Het is dus belangrijk om je oor te luisteren te leggen bij elke partij waar jouw product uiteindelijk langs gaat. Niet achteraf maar juist vooraf. Kennis is macht en hoe meer kennis je opdoet voordat het product op de schappen belandt hoe beter je product uiteindelijk in de markt wordt gezet.

Meer weten? Kom naar het Landelijk Kennisteam Product Management

Tijdens de bijeenkomst voor Landelijk Kennisteam Product Management op 30 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Innovatie Methode jouw bedrijf efficiënter en wendbaarder kunt maken. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Productmanagement

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Landelijk Kennisteam Product Management

In het Landelijk Kennisteam Product Management komen ICT-productmanagers, -directeuren en -hoofden samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de architecten- en ingenieursbranche

Vaak wordt architectuur gezien als richtinggevend, ondersteunend ...

lees meer >
Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Invloedrijk leiderschap in de vastgoed branche

Als vastgoed manager moet je  je eigen waarden en passie delen ...

lees meer >
Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Bouw, Invloedrijk leiderschap

Projectmedewerkers aansturen op een invloedrijke manier

Dat kan zeker! Als projectleider ben je niet alleen druk met je ...

lees meer >