Hoe staat het met het geneesmiddelentekort in de farmaceutische industrie?

Zorg & Gezondheid, Efficiënter en Wendbaarder worden / 17 March 2020

Het geneesmiddelentekort waar farmaceutische bedrijven en apothekers de afgelopen jaren mee te maken kregen is nog lang niet opgelost. Het tekort was niet alleen heel vervelend voor de klanten maar ook voor bedrijven die de geneesmiddelen zouden moeten kunnen leveren aan hun clientèle. Iedereen was daarom gebaat bij een snelle oplossing. Die leek er even te zijn door het opstellen van het meldpunt van tekorten en het importeren van medicijnen uit het buitenland. Maar helaas heeft dit volgend een evaluatie van het Rijksinstituut van Volksgezondheid geen tot nauwelijks invloed gehad op de oorzaak van de te korten.

Er werden sinds 2017 maar liefst 27 maatregelen genomen door de Werkgroep Geneesmiddelentekorten, maar dat lijkt dus niet gewerkt te hebben. Mede doordat de regels veelal nationaal gelden terwijl juist de internationale dynamiek tussen verschillende bedrijven zorgen voor tekorten.

Het RIVM heeft inmiddels aangegeven dat het verstandig is om intensiever te gaan samenwerken binnen Europa. Dit om tekorten nog verder terug te dringen. Er is dus meer samenwerking nodig tussen verschillende (internationale) partijen om het tekort aan geneesmiddelen terug te dringen. Natuurlijk gaat hier tijd overheen en zal het probleem niet binnen twee weken zijn opgelost. Ondertussen heb je als apotheker of medewerker in de farmaceutische industrie niet alleen te maken met het ‘gedoe’ over samenwerken maar ook met de consequenties die een geneesmiddelentekort in praktijk met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan andere manieren van bestellen, meer moeten bestellen of klanten moeten vertellen dat het medicijn waar ze op wachten niet meer te krijgen is. Als apotheker moet je dezer dagen een dikke huid hebben.

INVK Efficiency Methode

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Een oplossing voor het geneesmiddelentekort heeft het INVK niet voor je op papier staan maar dankzij de de INVK Efficiency Methode kun je er wel voor zorgen dat zaken nét even wat soepeler lopen. Deze methode kun je in stappen toepassen in je eigen organisatie. De INVK Efficiency Methode focust zich op het efficiënter maken van de organisatie, het creëren van de juiste mindset en cultuur en het wendbaarder en flexibeler maken van organisaties, zodat je beter kunt anticiperen op problemen en obstakels.

De methode wordt in kleine kring behandeld, je leert bij het INVK van de wetenschap, van je tafelgenoten en van onze INVK Consultant. Je gaat een start maken met de toepassing van deze methode in jouw organisatie. De handvatten die je krijgt aangereikt kun je direct toepassen in je bedrijfsvoering.

Blijf bij ons! Volg jullie speciale Linkedin Pagina want in de volgende post zullen wij je introduceren met onze unieke INVK Efficiency Methode voor apothekers en de farmaceutische industrie.

Meer weten? Kom naar het Landelijk Kennisteam Apothekers en Farmaceutische Industrie

Tijdens het Landelijk Kennisteam Apothekers en Farmaceutische Industrie op 24 september 2020, gaan we dieper in op hoe je als door het toepassen van de INVK Efficiency Methode jouw bedrijf efficiënter en wendbaarder kunt maken. Je leert mensen op een inspirerende manier in je visie en ideeën mee te krijgen, zodat er duurzame resultaten en win-win situaties ontstaan. Vul het formulier in als je meer wilt weten: Landelijk Kennisteam Apothekers en Farmaceutische Industrie

Bron: RIVM: maatregelen tekorten nog onvoldoende

Karin Leijen

Karin Leijen

Content producer /freelance tekstschrijver voor onder meer het INVK. Werkt locatie onafhankelijk en kan daardoor overal ter wereld zorgen voor interessante content voor bedrijven. 


Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >