Veel gemeenten hebben de ambitie om de wendbaarheid van hun organisatie te vergroten. Een wendbare organisatie is in staat om effectief te reageren op verwachte en onverwachte ontwikkelingen in haar omgeving. Maar wat is er nodig om als gemeente je wendbaarheid te vergroten? Je leest het in dit artikel.
Waar komt die behoefte aan meer wendbaarheid en flexibiliteit bij gemeenten vandaan? Gemeenten hebben te maken met steeds mondigere burgers, die publieke zaken op een andere manier geregeld willen hebben. De relatie tussen de overheid, burgers en bedrijven verandert; van regulerend naar faciliterend en regisserend. Technologische ontwikkelingen zorgen daarnaast voor elkaar steeds sneller opvolgende veranderingen, die moeilijk te voorspellen zijn.
“Een organisatie die zich rond maatschappelijke vragen organiseert, in plaats van dat de vragen in de vorm van de organisatie worden gegoten”. Dat is volgens de Vereniging van gemeentesecretarissen de ambitie. Zo´n organisatie moet flexibel, wendbaar, adaptief en open zijn. Concreet houdt dit in:
Om als gemeente te beschikken over een sterk wendbaar vermogen, zijn volgens Roy Mierop bepaalde condities nodig. Deze condities zijn schematisch weergegeven in het model ‘Organisatorische condities voor wendbaarheid’.
Organisatorische condities voor wendbaarheid, Roy Mierop
Het model laat zien dat gemeentelijke organisaties op structureel (paars), cultureel (oranje) en technologisch (groen) gebied veranderingen hebben door te voeren. Daarmee stellen ze zichzelf in staat om slagvaardiger te handelen en adequater op veranderingen te reageren. Iets dat juist nu, in deze dynamische omgeving, zo van belang is.
Ben je op zoek naar de juiste handvatten en tools om je gemeentelijke organisatie wendbaarder te maken? Kom dan op 17 juni 2020 naar het Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten. Tijdens dit overleg leer je hoe je je gemeenteorganisatie wendbaar maakt, waardoor je flexibel in kunt spelen op de dynamische omgeving. Dit alles, onder leiding van een ervaren trainer op het prachtige Landgoed Trompenburgh. Meld je hier aan voor: Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten
Bronnen
[1] Halfhide, M., Mierop, R. (2017). ‘De controller als navigator van een wendbare gemeentelijke organisatie’. Geraadpleegd op 01-03-2020
[2] Model ‘Organisatorische condities voor wendbaarheid’ van RGMierop Consulting, verkregen via buitenhekplus.nl. Geraadpleegd op 01-03-2020
Kitty Doets
Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.
In het Landelijk Kennisteam Bestuur Gemeenten komen wethouders, burgemeesters en raadsleden samen om kennis te delen, hun managementvaardigheden te ontwikkelen en unieke oplossingen voor uitdagingen te vinden. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep collega-bestuursleden van verschillende gemeenten continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.
Als teamleider voor woonhuisvesting in de zorg sta je geregeld ...
Wil jij ook efficiënter onderwijs dat zijn doelstellingen behaald, ...
Als leidinggevende binnen de civiele techniek, ben je niet alleen ...