Wat betekent wendbaarheid voor de finance-functie?

Financieel, Efficiënter en Wendbaarder worden / 16 March 2020

Om in te kunnen spelen op elkaar steeds sneller opvolgende ontwikkelingen, richten steeds meer organisaties hun processen ‘agile’ of ‘wendbaar’ in. Wat betekent dit voor financieel managers en controllers?

Financieel management in een dynamische omgeving

Organisaties investeren in hun wendbaarheid om snel en flexibel te kunnen reageren op veranderingen in onze dynamische omgeving. Dit zorgt ook voor veranderingen in de finance-functie. Volgens een interview met professor Tjeu Blommaert in Financieel Management moet de controller er in zo´n omgeving voor zorgen dat de organisatie niet voor verassingen komt te staan. In het verleden ging deze functie vooral over in hoeverre je afwijkt van het plan, maar een plan is door steeds snellere ontwikkelingen steeds minder waard geworden, omdat het niets zegt over je businessmodel of connectie met de buitenwereld. De finance-functie gaat steeds meer over het aantoonbaar maken dat de organisatie wendbaar is en voldoende verbinding heeft met de buitenwereld om de continuïteit te waarborgen [1].

Wat is een ‘agile finance-functie’?

In een publicatie in We Are Finance gaan drs. Marco Schilder en drs. Sjoerd Roelofs in op de kenmerken van de agile finance functie:

  1. Accounting operations en transactieverwerking vormen de basis voor de vastlegging en richten zich op betrouwbaarheid, efficiency en schaalbaarheid.
  2. Externe rapportage bouwt voort op deze vastlegging, met verregaand expertise van wet- en regelgeving als uitgangspunt.
  3. FP&A ontwikkelt een prestatie- en portfoliomanagementmethodiek om de voortgang op strategische doelstellingen te meten en te beheren, zodat de organisatie tijdig kan bijsturen.
  4. Als strategische partner begrijpt finance hoe het businessmodel werkt en wat de ondernemingswaarde drijft. Finance ondersteunt het management in strategische besluitvorming via relevante analyses (per dimensie zoals klantsegment, product, kanaal). Zo is de organisatie in staat onder andere de toewijzing van middelen te optimaliseren en externe trends en innovaties te signaleren.
  5. Ten slotte zorgt finance als risicomanager ervoor dat het management alert is op externe ontwikkelingen en risico’s. Door vroegtijdig nieuwe technologieën of business-modellen te identificeren kan het management de organisatie hierop aanpassen. [2]

Finance Transformatie

Volgens Schilder en Roelofs komen de hiervoor beschreven kenmerken overeen met het gedachtegoed dat finance transformeert van een traditioneel ‘boekhouderprofiel’, naar een ‘businesspartnerprofiel’. Vanuit het concept van agility, komen daar nu ‘schaalbaarheid’ en ‘responsiviteit’ bij, die sterk samenhangen met het aanpassingsvermogen.

Het operationeel model van finance moet volgens Schilder en Roelofs faciliteren dat een organisatie agile te werk kan gaan. Daarvoor zijn volgens hen 4 dimensies van belang:

  • Data & managementinformatie: Meer toegankelijke, consistente en realtime data. Vooruitkijkende managementinformatie gebaseerd op value drivers.
  • Systemen & tools: Geïntegreerde systemen en robotics. Gestandaardiseerde, gebruiksvriendelijke en robuuste tools.
  • Organisatie & mensen: Kennis van de business, soft skills, proactieve verbetercultuur. Standaard/expert werk centraal, advisering dicht bij business organiseren.
  • Processen & internal control: Geautomatiseerde end-to-end-processen (cross-functie). Preventieve geautomatiseerde controls en continuous monitoring met dashboards. [2]

De transformatie naar een agile financefunctie is niet binnen korte termijn geregeld. Schilder en Roelofs benadrukken het belang van de focus op het zorgen voor structureel aanpassingsvermogen.

Ben je op zoek naar de juiste handvatten en tools om je organisatie wendbaarder te maken en wil je leren hoe je daar vanuit je financefuncie een cruciale rol in kunt spelen?

Kom dan op 17 juni 2020 naar het Landelijk Kennisteam Financieel Management

Tijdens dit kennisteam leer je hoe je je afdeling en organisatie wendbaar maakt, waardoor je flexibel in kun spelen op de dynamische omgeving. Dit alles, onder leiding van een ervaren trainer op het prachtige Landgoed Trompenburgh. Meld je hier aan voor: Landelijk Kennisteam Financieel Management

Bronnen

[1] Halfhide, M., Mierop, R. (2017). ‘De controller als navigator van een wendbare gemeentelijke organisatie’. Geraadpleegd op 27-02-2020

[2] Schilder, M. drs., Roelofs, S. drs. (2019). ‘De agile finance functie’. Geraadpleegd op 27-02-0202. Kenmerken van de ‘agile finance functie’ vrij vertaald vanuit onderzoek door CIMA AICPA (2017, 2019). Dimensies voor agile finance functie, figuur ‘Finance Transformatie’, BDO.

Kitty Doets

Kitty Doets

Waarom schrijven voor INVK zo leuk is? De managementthema's zijn interessant en ik hou ervan om me continu te verdiepen in wat er in verschillende branches speelt. Ik schrijf artikelen voor de blog van het INVK en denk mee over de content op INVK.nl, altijd vanuit het idee om kennisdeling, ook online, te stimuleren.

Landelijk Kennisteam Financieel Management

Het Landelijk Financieel Kennisteam bestaat uit financieel managers van uiteenlopende organisaties. Samen leren zij over uiteenlopende managementthema´s en pakken ze gezamenlijke uitdagingen aan. Door je bij dit team aan te sluiten werk je dus niet alleen aan je eigen succes, maar breng je ook elkaars kennis naar een hoger niveau. Je levert een waardevolle bijdrage aan de kennisdeling binnen financieel management en helpt elkaar vooruit tijdens jullie eigen kennisevents.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >