Een succesvol ICT-team creëren en behouden: hoe doe je dat?

ICT, Succesvolle Teams / 9 March 2021

Als leidinggevende in ICT ben je de schakel tussen het leveren van service en de technologie. Je moet snel kunnen schakelen en verschillende belangen vertegenwoordigen. Om dit in goede banen te kunnen leiden is het hebben van een goed functionerend team van groot belang. Door een goede samenwerking zorg je uiteindelijk voor de beste resultaten en tevreden werknemers. Maar hoe zorg je voor zo’n optimale manier van samenwerken? Het INVK vertelt je er meer over.

Een duidelijk doel en transparant zijn

Als leidinggevende draag je de verantwoordelijkheden voor de leden van jouw team. Je moet zorgen dat zij gemotiveerd blijven, hun werk goed uitvoeren en de doelen van de organisatie nastreven. Om dit voor elkaar te krijgen is het allereerst belangrijk dat jijzelf een duidelijk doel voor ogen hebt. Veel leidinggevenden hebben wel een abstract doel waar ze naar streven, maar door doelen op te schrijven en uit te werken wordt het pas echt concreet. We raden je dan ook aan hier actief mee bezig te zijn.

Vervolgens is het zaak om deze doelen te delen met jouw teamleden. Transparant zijn is essentieel voor een succesvol team. Door open te zijn over de ambitieuze doelen van de organisatie of over minder succesvolle zaken, zorg je voor meer vertrouwen en een verantwoordelijkheid gevoel bij de teamleden. Daarnaast is er op die manier minder ruimte voor onduidelijkheden of een gebrek aan richting.

Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om aandacht te besteden aan teambuilding en de persoonlijke behoefte van de teamleden. Zo kun je inspirerende teambuilding evenementen organiseren of de werknemers budget geven voor persoonlijke of zakelijke ontwikkeling. Dit zorgt voor waardering, motivatie en inspiratie, wat je uiteindelijk terug zult zien in het werk wat wordt afgeleverd.

Kennisevent voor ICT managers

Klinkt dit onderwerp jou interessant in de oren en wil je hier meer over leren? Dat kan! Het INVK organiseert op 13 april 2021 het Landelijk Kennisteam INVK. Aan de hand van de INVK Team Methode focussen we tijdens deze sessie op verschillende onderwerpen binnen het thema ‘Succesvolle teams’. We gaan dieper in op het samenstellen van succesvolle teams, het managen ervan en het herkennen van signalen voor verbetering.

Tijdens het kennisevent kom je in contact met andere leidinggevenden in de communicatie. Je kunt met elkaar sparren over zaken waar je tegenaan loopt en ervaringen uitwisselen. Ook kom je in aanraking met nieuwe oplossingen en ideeën en leer je van zowel de wetenschap als jouw sectorcollega’s meer over succesvolle teams.

Wil jij je aanmelden voor dit kennisevent? Of ontvang je eerst graag wat meer informatie? Klik dan op de onderstaande link.

Landelijk Kennisteam ICT Management - Succesvolle Teams

Sophie Falkena

Sophie Falkena

Landelijk Kennisteam ICT Management

In het Landelijk Kennisteam ICT Management komen hoofden ICT, IT-managers, ICT-directeuren en CIO's samen die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor IT-gerelateerde zaken. Kennis delen, je managementvaardigheden ontwikkelen en unieke oplossingen voor je uitdagingen vinden staan binnen dit kennisteam centraal. Je aansluiten bij dit team geeft je de kans om, in een selecte groep vakgenoten, continu aan je kennis en vaardigheden als leidinggevende te werken. Dit, door middel van inspirerende trainingen, onder leiding van ervaren trainers.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

3 tips om een inspirerend leider te worden

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

3 tips om een inspirerend leider te worden

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Van service manager IT naar invloedrijk leider

ICT, Invloedrijk leiderschap

Van service manager IT naar invloedrijk leider

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >
Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

Business & Management, Invloedrijk leiderschap

Hoe de operationeel manager invloedrijk leiding geeft

De huidige samenleving schreeuwt steeds harder om inspirerende ...

lees meer >